Україна

Суд дозволив арешт Януковича за Харківські угоди

Суд дозволив арешт Януковича за Харківські угоди

Віктору Януковичу загрожує арешт у ще одній справі

Було штучно створено передумови для збільшення чисельності російських військ на території України і надалі – окупації ними АР Крим і Севастополя, відзначили в Офісі генпрокурора.

 

Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про заочний арешт екс-президента Віктора Януковича у справі про підписання Харківських угод. Про це в понеділок, 23 травня, повідомляє Офіс генерального прокурора.

 

“За участю прокурорів Офісу генерального прокурора Печерський районний суд Києва 23 травня 2022 року обрав колишньому президентові України запобіжний захід у вигляді утримання під вартою у кримінальному провадженні за обставинами скоєння ним державної зради (ч.1 ст.111 КК України)”, – йдеться в повідомленні.

 

 

 

За інформацією слідства, екс-президент, діючи спільно і за попередньою змовою з колишнім прем’єр-міністром на шкоду суверенітету і територіальній цілісності країни, надав іноземній державі – РФ і її представникам – допомогу у веденні підривної діяльності проти України.

 

“21 квітня 2010 року, перебуваючи в Харкові, підозрюваний підписав від імені України угоду між Україною та Російською Федерацією, якою продовжив на 25 років термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України – АР Крим і м. Севастополь, замість підготовки до його виведення з території України”, – зазначили в Офісі генпрокурора.

 

Стверджується, що внаслідок таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності російських військ на території України, їхнього переоснащення, модернізації та надалі – вторгнення збройних сил РФ та окупації ними АР Крим і Севастополя.

 

Досудове розслідування кримінального провадження здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

 

Нагадаємо, торік на одному із засідань РНБО розглядали Стратегію деокупації та реінтеграції анексованого Криму і в цьому контексті СБУ доручили вивчити обставини голосування 236 депутатами Верховної Ради 27 квітня 2010 року Харківських угод про можливу держзраду. Саме ці дії, вважають в РНБО, створили ґрунт для захоплення півострова.

 

 

У Верховній Раді було зареєстровано законопроект про денонсацію Харківських угод. Водночас в МЗС кажуть, що робити цього не можна, бо дія договору фіксує порушення Росією своїх зобов’язань через анексію Криму і це допоможе Україні в судах.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button