Україна

Субсидії на оплату ЖКП в Україні – як перевірятимуть субсидіантів та хто залишиться без виплат – новини

Органи, які призначають субсидії громадянам, можуть вирішити, що виплата отримана неправомірно, і вимагати повернення грошей

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг в Україні для деяких споживачів просто необхідна. Адже ціни на енергоресурси стрімко ростуть. Проте деякі споживачі можуть втратити нараховану допомогу – ймовірно в Україні проведуть чергову перевірку субсидіантів.

Про все детальніше розповідаємо далі.

Майбутня перевірка субсидіантів

Українців можуть позбавити субсидій та допомоги, яку вони отримують від держави. У Мінсоцполітики підготували порядок перевірки всіх держвиплат щодо їх обґрунтованості.

Федерація профспілок України (ФПУ) оприлюднила для обговорення проєкт наказу. Документом визначено, що після надання висновків Мінфіну структурні підрозділи з питань соціального захисту населення вивчають особову справу отримувача державних виплат.

Якщо інформація в особовій справі відрізняється від інформації, щодо якої виявлено невідповідність, проводиться перевірка шляхом зіставлення даних, отриманих із:

  • Державного реєстру обтяжень рухомого майна,
  • Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,
  • Єдиного державного реєстру транспортних засобів,
  • Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування,
  • Державного реєстру фізичних осіб – платників податків,
  • Єдиного реєстру боржників,
  • Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань,
  • Державного реєстру актів цивільного стану громадян та інших реєстрів.

Після цього структурний підрозділ з питань соціального захисту населення повідомляє отримувача державної виплати про необхідність подання документів щодо спростування невідповідності.

Новини за темою: Товари дорожчатимуть в Україні й надалі, влада має передбачити кошти на продуктові субсидії, – експерт

При цьому структурний підрозділ з питань соціального захисту населення самостійно обирає спосіб повідомлення (особиста бесіда, телефонна розмова, надсилання листа на поштову адресу, надсилання повідомлення на електронну адресу, надсилання СМС-повідомлення). 

За результатами опрацювання рекомендацій структурні підрозділи з питань соціального захисту населення приймають рішення щодо:

  • призначення (перерахунку) державної виплати;
  • припинення нарахування та/або здійснення державної виплати;
  • поновлення нарахування та/або здійснення державної виплати;
  • усунення невідповідностей даних в автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних.

Коли та як можуть вимагати повернення субсидії

Після проведеної перевірки, у разі виявлення недостовірності в наданій отримувачем державної виплати інформації, на підставі якої було призначено, нараховано та/або здійснено державну виплату, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення розраховує суму коштів, що підлягають поверненню.

При цьому в Мінсоцполітики розповіли, що органи, які призначають субсидії громадянам, можуть вирішити, що виплата отримана неправомірно, і вимагати повернення грошей. Міністерка соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що, у разі відмови зробити це добровільно, до суду буде подано позов про примусове стягнення.


Фото з відкритих джерел

“Якщо людина отримувала субсидію неправомірно, приховала інформацію про свій дохід, то орган, який призначав допомогу, дійсно може відправити лист з вимогою повернути зайво отримані кошти. Їх необхідно повернути на небюджетні рахунки структурних підрозділів із соціального захисту населення, відкриті в Державному казначействі”, – наголосила чиновниця.

Новини за темою: Система субсидій в Україні не працює, заборгованість за ЖКП зросла на 5 млрд гривень, – Розенко

Розмір субсидії в Україні

Цього опалювального сезону, 2021-2022 років, субсидії отримують близько 3 мільйонів домогосподарств. В Мінсоцполітики зазначили, що розмір нарахувань залежить від складу та доходу сім’ї.

“Середній розмір допомоги орієнтовно складе близько двох тисяч гривень. Але це може бути і три, і п’ять тисяч гривень – для кожної родини розмір субсидії розраховується індивідуально, враховуючи її склад та дохід”, – прогнозували у відомстві.

Також у міністерстві розповіли, що понад 80% отримувачів субсидії її було перепризначено автоматично.

Так, в грудні за субсидіями на оплату ЖКП звернулися 95,2 тис. домогосподарств. Всього за вказаний період було надано субсидій на суму 4,01 млрд грн.

Згідно з даними Міністерства, середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство в грудні 2021 року у порівнянні з листопадом незначно збільшився з 1564,6 грн до 1577,3 грн.

Новини за темою: У Мінсоцполітики розповіли, як перевірити наявність субсидії онлайн

При цьому найбільший середній розмір субсидії по Україні зафіксовано в Івано-Франківській області, де вона становить 1834 грн. Найменший середній розмір субсидії зафіксовано в Одеській області – 995 грн.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


[ad_2]
Source link

Back to top button