Україна

РРО в Україні – що відомо про скасування штрафів за невикористання касових апаратів – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Питання зі встановленням касових апаратів в Україні вирішено – вони обов’язкові для всіх

Вже понад п’ять років український малий бізнес та влада не можуть дійти згоди у контексті необхідності використання підприємцями реєстраторів розрахункових операцій (РРО). ФОПи періодично виходять на мітинги, вимагаючи скасувати обов’язковість встановлення касових апаратів, а влада натомість нічого не змінює у відповідних правилах. Якщо минулого року касові апарати впровадили для окремої категорії бізнесменів, то з 1 січня 2022 року в Україні набув чинності закон про обов’язкове використання касових апаратів для більшості ФОПів. 

Проте у болючому питанні РРО найближчим часом можуть з’явитися зрушення. Йдеться про законодавчу ініціативу щодо зменшення штрафних санкцій за РРО-порушення. Так, законопроєкт №6561 містить норми, які скасовують штрафи за невикористання РРО до 31 січня 2022 року, а також пропонують зменшити їх до кінця 2022 року.

Далі розповідаємо про законопроєкт, що може скасувати штрафи за невикористання РРО для певної категорії підприємців.

Що відомо про можливе скасування штрафів за РРО-порушення

Кілька днів тому голова комітету ВРУ з питань фінансів Данило Гетманцев підкреслив, що систему РРО ніхто не скасував і не скасує, а у декількох тисяч ФОПів, які ще не встановили РРО, є час до лютого. У цьому випадку вони будуть звільнені від штрафів на 2022 рік.


Фото з відкритих джерел

Власне, саме Данило Гетманцев і ще близько 80 народних депутатів подали законопроєкт № 6561 “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” щодо тимчасового незастосування фінансових санкцій та встановлення понижених розмірів фінансових санкцій для платників єдиного податку” на розгляд парламенту. Документ передбачає скасування штрафів за невикористання касових апаратів до 31 січня (включно), а далі – зменшення їх до кінця 2022 року до 10% от існуючого розміру всім ФОПам, хто до 1 квітня встановить РРО. 

Законопроєкт №6561 пропонує тимчасово до ФОП-платників ЄП 2-4 груп, які з 1 січня 2022 року не встановили РРО:

  • до 31 січня 2022 року – не застосовувати фінансові санкції;
  • з 1 лютого по 31 грудня 2022 року – застосовувати фінансові санкції у розмірі 10% розміру фінансових санкцій, встановленого ст. 17 Закону про РРО (100% вартості проданих з порушеннями товарів – за перше порушення), 150% вартості проданих з порушеннями товарів – за кожне наступне порушення).

Варто окремо підкреслити, що “10%” – це не від вартості проданого, а від розміру, встановленого законом про РРО.


Фото з відкритих джерел

Вказані пункти законопроєкту стосуватимуться лише тих ФОПів, котрі до 1 квітня 2022 року зареєструють і почнуть використовувати РРО/ПРРО. За словами авторів законопроєкту, голосування щодо нього планується на перші дні лютого, у разі прийняття документ набере чинності з дня наступного за днем опублікування.

1News за темою: Наше питання – це питання великих доходів для можновладців, – лідер руху “SaveФОП”

Закон про штрафи за невикористання касових апаратів

З 1 січня 2022 року набули чинності штрафні санкції, визначені законом України про РРО. Для фізичних осіб-підприємців 2-4 груп (незалежно від виду діяльності і рівня доходу), котрі працюють у сфері малого бізнесу, обов’язковим є використання касових апаратів або онлайн-РРО.

При цьому у разі проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів; непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачу чека застосовуються штрафи таких розмірів:

  • 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Ті ФОПи, котрі не приймають оплату банківськими картками, готівкою, а також не користуються терміналами, натомість надаючи покупцям банківські реквізити свого рахунку і пропонують переказувати гроші, можуть не використовувати РРО.

Сенс обов’язкового встановлення касових апаратів або програмного забезпечення – у мінімізації кількості нелегалів та збільшенні податкових надходжень до бюджету.


Фото з відкритих джерел

Крім цього, влада має намір викоренити схему під умовною назвою “ферми для приховування реального обороту”. Йдеться про схему, коли середній та великий бізнес продає свій товар через юридично не пов’язані між собою ФОПи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Компанія укладає з ними угоди про співробітництво, тож замість 18% податку на доходи із зарплатні фізичних осіб та 22% ЄСВ, які сплачує роботодавець, платить лише єдиний податок і мінімальний ЄСВ, як, власне, дозволено, ФОПам.

За словами Данила Гетманцева, на початку січня 2022 року кількість охочих встановити касовий апарат сягала 11 тисяч на день. Власне, це означає, що більшість ФОПів все ж погодилася прозоро вести бізнес і звітувати про кожен продаж товару або послуги.

Статистика свідчить про те, що кількість реєстрацій ФОПів за 2021 рік була найвищою за останні п’ять років. Протягом січня-листопада минулого року кількість ФОПів виросла на 85 тисяч, сягнувши 2 мільйонів.

1News за темою: Абсолютний рекорд: За минулий рік ФОПи сплатили майже 35 млрд грн податків

Причина протестів ФОПів проти РРО

Українські підприємці час від часу виходять на масштабні мітинги під будівлями Офісу президента, уряду та парламенту, щоб змусити владу скасувати обов’язковість переходу на РРО для ФОПів.

Акція ФОПів під будівлею Верховної Ради України
УНІАН

Їхнє незадоволення законодавчими змінами зумовлене небажанням нести додатковий фінансовий тягар у вигляді купівлі обладнання та оплату послуг приватних операторів. Проте нещодавно було запроваджено правила, згідно з якими дороге обладнання можна не купувати та не користуватися послугами приватних операторів. Натомість кожен ФОП може скористатися безкоштовним програмним забезпеченням від податкової служби, яке можна встановити на будь-який гаджет: смартфон, планшет, комп’ютер.

17 грудня парламент не підтримав документ стосовно відтермінування впровадження касових апаратів для підприємців, котрі мали встановити їх до 1 січня 2022 року. Після цього, вже у січні, підприємці вже вкотре вийшли на протести.

Акція ФОПів під будівлею Верховної Ради України
УНІАН

Вони вимагали від народних депутатів проголосувати за законопроєкт № 6376 про відтермінування штрафів. Головний аргумент у тому, що підприємці досі не відновили свій докарантинний фінансовий рівень. Власне, опосередкованим результатом мітингів 25-26 січня став документ про відтермінування штрафів для окремої категорії ФОПів. 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button