Україна

Крим покинули близько 50 тисяч кримських татар – Чубаров


Крим покинули близько 50 тисяч кримських татар - Чубаров

Активна фаза виїзду кримських татар була, коли окупаційний режим оголосив мобілізацію у вересні 2022 року.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Крим були вимушені покинути близько 50 тисяч кримських татар. Про це він сказав в інтерв’ю РБК-Україна.

За словами Чубарова, напередодні російського вторгнення на початку 2014 року в Криму проживало близько 300 тисяч кримських татар. Це близько 13% від загальної кількості населення півострова.

“На жаль, зараз не можемо назвати точну цифру, скільки кримських татар перебуває там через 10 років окупації. Багато хто виїхав саме через переслідування. Люди бояться за своє життя, за життя дітей, близьких. Але є й частина тих, хто з різних причин виїхати просто не може. Моїй мамі вже більше 90 років. Вона в Криму, я за ці роки її не мав можливості побачити”, – сказав Чубаров.

Він додав, що активна фаза виїзду кримських татар була, коли окупаційний режим оголосив мобілізацію у вересні 2022 року.

“Чоловіки виїздили, щоб уникнути мобілізації. Багато хто виїхав з родинами, хтось – сам. Загалом можу дати приблизну оціночну цифру: Крим вимушені були покинути до 50 тисяч людей”, – розповів Чубаров.

Раніше повідомлялося, що за два місяці у Криму окупанти примусово мобілізували 3 000 людей.

Нагадаємо, у РФ відбувають покарання 150 політв’язнів із Криму.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button