Україна

Стало відомо, за допомогою якої програми проводили кібератаку на сайти державних органів України

Використання програми-вайпера WhisperGate, за класифікацією компанії Microsoft для знищення даних, зафіксоване в кількох установах, що стали жертвами атаки. Такі дані оприлюднила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, повідомляє 1News.

«Таким чином, з високою вірогідністю можна стверджувати, що дефейс (заміна відображуваної інформації) вебсайтів атакованих держорганів та знищення даних за допомогою вайпера є складовими однієї кібератаки, спрямованої на завдання якомога більшої шкоди інфраструктурі державних електронних ресурсів», – говориться у повідомленні.

Наразі триває розслідування кібератаки на державні інформаційні ресурси, яка сталася у ніч з 13 на 14 січня 2022 року.

Держспецзв’язку продовжує аналізувати технічні дані, отримані від органів влади, що постраждали.

14 cічня повідомлялось, що атаку ймовірно проводили з території Росії.

«У ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів – МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики. Сайт МКІП не зазнав шкоди. Контент ресурсів змінений не був. Всупереч твердженням зловмисників, витоку даних, зокрема персональних, не відбулося. Додаток Дія працює стабільно, усі реєстри надійно захищені. Роботу низки урядових сайтів було призупинено превентивно», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за результатами дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, перші дані дають підстави вважати, що атака була здійснена РФ.

Back to top button