Україна

США виділить Україні півмільярда доларів на зміцнення енергосистеми


США виділить Україні півмільярда доларів на зміцнення енергосистеми

Частина цих коштів – 100 млн доларів – додаткова виплата. Київ отримає їх після виконання певних кроків.

Київ та Вашингтон підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у забезпеченні стійкості енергетичної системи України, який передбачає виділення 522 мільйонів доларів на її зміцнення. З них 100 млн доларів передбачені за виконання певних умов. Посольство США в Україні оприлюднило текст Меморандуму в понеділок, 25 вересня.

Сторони мають намір співпрацювати у сферах відновлення пошкодженої електро-, теплоенергетичної та газової інфраструктури України:

  • закупівля і встановлення магістральних автотрансформаторів;
  • посилення стійкості електроенергетичної системи за рахунок збільшення її достатності та гнучкості, зокрема стійкості до перебоїв в постачанні електричної енергії у основних секторах надання послуг, таких як опалення, водопостачання, водовідведення, транспорт, телекомунікації та охорона здоров’я;
  • встановлення розподіленої газової генерації (у тому числі турбіни CCGT виробництва США);
  • електроенергетиці та теплоенергетиці;
  • посилення фізичного зв’язку України з європейськими газовими та електричними мережами;
  • захисту найбільш важливої енергетичної інфраструктури України, включаючи, але не обмежуючись такими сферами, як фізичний антидроновий та антиракетний захист, фізична безпека, кібербезпека та інших.

Умовами надання додаткових 100 млн. дол США є здійснення урядом України певних кроків. Зокрема, Кабінет міністрів має до 30 жовтня затвердити новий статут та створити Наглядову раду ТОВ Оператор ГТС України, до 30 листопада розпочати процедури проведення конкурсу на обрання членів Наглядової ради НАЕК Енергоатом, до 31 грудня утворити ПАТ Енергоатом.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, до 1 квітня 2024 року має також встановити порядок, обсяг, ступінь та періодичність подання інформації про оптову торгівлю енергоносіями, що стосуються законодавства REMIT.

Меморандум набирає чинності з дати його підписання. Він буде чинним протягом одного року. Учасники можуть продовжити дію цього Меморандуму відповідно до спільного письмового рішення.

Раніше в Укренерго заявили, що енергосистема вистоїть цієї зими. Нині триває підготовка до опалювального сезону – вже виконано від 60% до 80% робіт. Особлива увага приділяється захисту обладнання від можливих обстрілів.

До енергосистеми підключили блок ТЕС – Міненерго

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button