Україна

Спека сприяла зростанню популяції каракуртів на Одещині


Спека сприяла зростанню популяції каракуртів на Одещині

Зменшення природних біотопів через діяльність людини може призвести до переселення каракуртів в антропогенні біотопи, що становить велику небезпеку для людей.

На Одещині, у Національному парку “Тузлівські лимани”, через спекотну та посушливу погоду зросла популяція отруйних павуків каракуртів, відомих як “Чорні вдови”. Про це повідомила пресслужба Національного природного парку у Фейсбук напередодні, 22 липня.

Науковці, обстежуючи територію парку, зафіксували по 2-3 самиці каракурта на кожному квадратному метрі прибережних захисних смуг Малошаганського та Джантшейського лиманів.

Фахівці попередили, що зменшення природних біотопів через діяльність людини може призвести до переселення каракуртів в антропогенні біотопи, що становить велику небезпеку для людей.

 

 

Каракурт є небезпечним для людини видом павуків. Його отрута має токсичну дію на центральну та периферичну нервову систему, викликає отруєння всього організму та може призвести до смерті.

В Україні поширений один вид роду, який відомий з Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запоріжської, Донецької, Луганської областей та з Криму

Укус його у 50 разів отруйніший, ніж укус тарантула.

Після укусу на шкірі з’являється маленька червона цятка, що швидко блідне. Укус каракурта може викликати психічну неврівноваженість у людини, пекучий біль, який через 15-30 хвилин розповсюджується по всьому тілу. У потерпілого виникає біль в області живота, слиновиділення і потовиділення, порушення роботи серця, ускладнення дихання.

Спеціальна протикаракуртова сироватка не завжди доступна, тому, фахівці закликають поводити себе дуже обережно в місцях з розрідженою рослинністю.

Раніше стало відомо, що на Одещині, у Національному природному парку “Тузлівські лимани” з’явився рідкісний небезпечний павук.

Нагадаємо, 2020 року в Австралії павук-мисливець підібрався до одного з будинків і дзвонив у двері, заважаючи господарям спати.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × 3 =

Back to top button