Україна

Соціологи з’ясували, як українці ставляться до ідеї виборів під час війни


Соціологи з ясували, як українці ставляться до ідеї виборів під час війни

Ідею виборів під час війни не схвалюють 64% респондентів, схвалюють – 15%, не визначилися – 21%, свідчать дані опитування.

Соцопитування, проведене в останні декаді вересня Центром Разумкова, показало, що більшість респондентів негативно ставляться до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни.

Повідомляється, що вибори під час війни не схвалюють 64% респондентів, схвалюють – 15%, не визначилися – 21%. 

Ті, хто проти виборів під час війни, наводять різні аргументи: 36% вважають,  що в країні зараз немає на це грошей, 32% – посилаються на те, що законодавство України не передбачає виборів під час воєнного стану, 31% респондентів вважають, що вибори під час війни небезпечні для учасників голосування.

Крім того, 29% респондентів підкреслили, що під час воєнного стану неможливо дотримуватися стандартів демократичності виборів у зв’язку з тимчасовим обмеженням політичних прав і свобод громадян, 26% вважають, що неможливо організувати вибори на тимчасово окупованих територіях, 24% відповіли, що буде складно організувати голосування для українців, які перебувають за кордоном, а 22,5% вважають, що неможливо організувати голосування для військовослужбовців у місцях бойових дій.

14% респондентів, які проти виборів під час війни, вважають, що не варто проводити онлайн-голосування, оскільки ворожі спецслужби можуть втрутитися в цей процес, 13% вважають, що існує небезпека посилення внутрішньополітичних конфліктів, 11%  сказали, що можливе тимчасове скасування воєнного стану на час виборів негативно позначиться на безпеці країни, ще 9% вважають, що членів виборчих комісій, спостерігачів і кандидатів на виборні посади можуть мобілізувати.

Серед тих, хто вважає за потрібне проведення виборів, 6% вважають, що це необхідно для підтримки демократії в країні, 5% – щоб продемонструвати демократичність України, по 5% опитаних вважають, що необхідно змінити або оновити владу, 5% вважають, що вибори сприятимуть розгортанню дискусії у суспільстві щодо наявних проблем у країні і, відповідно, способів їх розв’язання.

Нагадаємо, Зеленський вважає, що вибори в Україні під час воєнного стану можуть відбутися, але для цього потрібно забезпечити низку умов, зокрема – провести зміни до законодавства. 

Вибори під час війни: розхитування човна заради демократії

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button