Україна

Словаки туди ж? Загроза нової блокади кордонуСюжет


Словаки туди ж? Загроза нової блокади кордону

Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) загрожує заблокувати українським перевізникам перетин кордону зі словацької сторони.

 
Після поляків блокаду на українському кордоні готові влаштувати і словацькі перевізники. Вимоги у них ті самі. Проблеми України із сусідами в ЄС збільшуються?
 
Вимоги словаків
 
Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) загрожує заблокувати українським перевізникам перетин кордону зі словацької сторони, якщо Єврокомісія не поверне видачу комерційних дозволів на перевезення в межах ЄС.
 
Голова UNAS Станіслав Скала зазначив, що перевізники просять Мінтранс почати співпрацювати з Єврокомісією та вимагають повернення дозволів для українських колег. За його словами, якщо ЄК цього не зробить, то “UNAS готовий негайно підтримати польських перевізників та заблокує перетин кордону для українських перевізників зі словацького боку”.
 
UNAS заявив, що не погоджується з постановою ЄС, яка скасувала видачу дозволів для українських перевізників після вторгнення російських військ в Україну.
 
Раніше UNAS направив листа Мінтрансу, в якому заявили, що українці “забирають роботу у наших перевізників”.
 
“Ми хочемо зазначити, що словацький вантажний транспорт стоїть на колінах. Як ви помітили, польські перевізники блокують свої кордони, тому що вони мають таку саму проблему, як і наші перевізники. Словацьке міністерство транспорту вже давно не звертає уваги на вантажні перевезення та повністю їх ігнорує”, – йдеться у листі.
 

 
З поляками поки що не домовилися
 
Представники польських автоперевізників, які блокують кордон із Україною, заявили, що останні переговори з українськими чиновниками не змогли покласти край суперечці.
 
У понеділок, 13 листопада, деякі з польських перевізників зустрілися із представниками українського та польського урядів.
 
“Ми не досягли домовленостей. Українська сторона не бере до уваги наші вимоги”, – сказав організатор протесту у прикордонному місті Дорогуськ Рафал Меклер.
 
За інформацією польського Міністерства інфраструктури, блокувальники мають шість вимог:
 
– Повернення дозволів для українських перевізників;
 
– посилення вимог перевезень у рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
 
– заборона реєстрації в Польщі компаній із капіталом з-за меж ЄС;
 
– отримання доступу до української системи “Шлях”;
 
– окремі черги для машин із ЄС у системі “еЧерга”;
 
– Виділення окремих черг для порожніх авто.
 
Україна на такі вимоги не піде?
 
Задоволення вимог словацьких та польських перевізників є вкрай невигідним для України.
 
Україна не має наміру навіть обговорювати повернення до системи дозволів для наших перевізників, стверджує голова держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.
 
За його словами, фактично дозвільна система була штучним бар’єром для здійснення вільної торгівлі, обмежуючи не лише двосторонню торгівлю, а й транзит наших товарів країнами ЄС.
 
“І я дуже сподіваюся, що ми ніколи не повернемося до цієї ганебної та дискримінаційної практики. 2021 року через кризу з польськими дозволами ми втратили до 500 млн. євро лише тому, що дозволи елементарно закінчилися, а нові польська сторона давати відмовилася. Ринок тоді просто став”, – наголосив Найєм.
 
Польські, а разом із ними вже й словацькі перевізники, відступати поки що теж не мають наміру.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button