Україна

Скасування доплат військовим у тилу: міністр фінансів дав обґрунтування


Скасування доплат військовим у тилу: міністр фінансів дав обґрунтування

На рівні парламенту створена робоча група, де напрацьовується варіант, яким чином це питання можна справедливо і ефективно вирішити..

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що про повернення доплат усім військовим 30 тисяч гривень на місяць мова зараз не йде. Про це він сказав в інтерв’ю Форбс Україна.

“Я не готовий зараз говорити про це (про повернення, – ред.). Але ми готові слухати військове командування про конкретні категорії, які треба мотивувати”, – зазначив Марченко.

За його словами, на рівні парламенту створена робоча група, де напрацьовується варіант, яким чином це питання можна справедливо і ефективно вирішити, прибравши популізм та надмірну політизацію.

“Простір для компромісу є. Те, що запропоновано правкою до закону, не влаштовує абсолютно нікого, тому що це прибирає мотивацію. Деякі керівники силових відомств казали, що після того, як вони внормували систему оплати, у їхніх підрозділах з’явилось більше мотивації реально воювати, а не сидіти в тилу. Мотивацію потрібно шукати саме в цьому, адже не кожен з мільйонної армії знаходиться на передовій, як багато хто думає”, – рзповів міністр.

Він додав, що бюджет на сектор оборони зростає.

“Бойове розпорядження і визначення випадків схеми виплат – це рішення головнокомандувача. В межах бюджету ми кажемо: визначайтеся, робіть правильні системи мотивації. Але ми вимушені задавати питання, коли бачимо, що наприклад, держава продовжує доплачувати по 30 000 гривень, навіть коли у військовослужбовця встановлений факт дезертирства”, – заявив Марченко.

Раніше глава Мінфіну заявляв, що повернення виплат військовим у 30 тисяч гривень можливе лише за рахунок збільшення податкового навантаження, зокрема ПДВ на 4% та військового збору втричі.

Нагадаємо, після початку війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участі у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. З 1 лютого 2023 року такі щомісячні виплати скасували.

10 квітня парламент проголосував за те, щоб повернути військовим доплати в розмірі 30 тисяч гривень. Однак згодом до Ради внесли постанову, яка блокує повернення доплат.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button