Події

​Сенатор Ліндсі Грем підтримав заклик Генерального прокурора Андрія Костіна щод…

Сенатор Ліндсі Грем підтримав заклик Генерального прокурора Андрія Костіна щодо визнання «групи Вагнера» терористичною організацією

???? Відповідну заяву сенатор США від Республіканської партії та член юридичного комітету зробив у відповідь на лист Генерального прокурора Андрія Костіна, в якому він закликає розглянути можливість визнати російську ПВК «Вагнер» терористичною організацією.

????Діяльність «групи Вагнера» становить транснаціональну загрозу для безпеки України та українського народу, а також для миру і стабільності в усьому світі. Члени «групи Вагнера», а також пов’язані з ними особи беруть активну участь у скоєнні міжнародних злочинів і серйозних порушень прав людини в Україні та інших країнах, часто використовуючи методи і тактику тероризму, – підкреслив у листі Андрій Костін.

????Тому закликаємо протидіяти «групі Вагнера» як транснаціональній безпековій загрозі за допомогою відповідних і доступних заходів, – додав Генеральний прокурор.

????У відповідь сенатор Ліндсі Грем погодився із необхідністю визнання «групи Вагнера» терористичною організацією та запевнив у двопартійній підтримці щодо цього питання.

????Я поінформував пана Костіна, що є потужна двопартійна підтримка таких зусиль, і я закликатиму до швидких дій, щоб надалі підтримувати імпульс боротьби проти жорстокого і варварського вторгнення в Україну путіна і його поплічників. Я сподіваюся, що Сенат буде діяти якнайшвидше, – підкреслив американський сенатор.

???? Ліндсі Грем разом з групою сенаторів-демократів і республіканців є ініціатором законопроєкту, що передбачає притягнення до відповідальності російських найманців, і вимагає від Держдепу США визнати «групу Вагнера» закордонною терористичною організацією. Законопроєкт було подано у верхню палату Конгресу у лютому 2023 року.

????26 січня 2023 року Міністерство фінансів США визнало «групу Вагнера» транснаціональною злочинною організацією, відповідальною за широкомасштабні порушення прав людини і запровадили санкції щодо фізичних та юридичних осіб, які пов’язані з цією організацією.

????Своєю чергою, прийняття відповідного законопроєкту суттєво розширить санкційні інструменти для припинення діяльності російської ПВК. Зокрема, надання статусу іноземної терористичної організації (foreign terrorist organization – FTO) зобовʼяже усіх представників бізнесу або офіційних осіб урядів країн світу припинити або максимально уникати будь-яких контактів із «групою Вагнера» через можливість потрапити до санкційних списків США.

???? Також законопроєкт передбачає введення нових обмежень щодо організації та її керівників та створить нові можливості для подальших судових позовів.

????Ознайомитись з листом Генерального прокурора Андрія Костіна до сенатора Ліндсі Грема можна за цим посиланням.

Back to top button