Україна

Шмигаль прогнозує уповільнення інфляції та зростання ВВП


Шмигаль прогнозує уповільнення інфляції та зростання ВВП

Шмигаль також повідомив, що міжнародні резерви складають рекордні в історії 40 млрд доларів, дефіцит бюджету все ще залишається 20%.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що темпи зростання споживчих цін в Україні у 2023 році уповільняться до 8-9% після інфляції минулого року на рівні 26,6%. Зростання ВВП очікується більш ніж на 3% після падіння на 29,1% у 2022 році. Про це він сказав на відкритті Київського міжнародного економічного форуму.

“Минулого року економіка впала майже на 30%, ми втратили майже 30% ВВП, ми втратили 35% імпорту, інфляція склала 26%, виробництво (промислове, – ред.) впало майже на 37%, дефіцит бюджету складав майже 20%”, – -зазначив Шмигаль.

За його словами, у 2023 році ситуацію вдалося розгорнути.

“Маємо інфляцію між 8 і 9%, по року будемо бачити, але я переконаний, що вона не буде вищою”, – додав прем’єр.

Також Шмигаль повідомив, що міжнародні резерви складають рекордні в історії 40 млрд доларів, дефіцит бюджету все ще залишається 20%, але він компенсується міжнародною допомогою.

За його словами, якщо у 2022 році Україна отримала 32 млрд доларів грантів та пільгових кредитів, то цього року це буде 42 млрд доларів прямого бюджетного фінансування, без військової підтримки та гуманітарної допомоги.

“Ми розуміємо, що цього року ми отримаємо зростання ВВП в межах 3% і більше”, – заявив він.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд покращив свій квітневий прогноз щодо темпів зростання української економіки зі спаду на 3% до зростання на 2% у поточному році.

В Україні сповільнилась річна інфляція – Держстат

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button