Україна

Шевченківську премію-2023 вручать без нової номінації – Нищук


Шевченківську премію-2023 вручать без нової номінації - Нищук

Найближчими днями має вийти президентський указ, “який завершить ситуацію по попереднім переможцям”.

Шевченківську премію у 2023 році вручать без додаткової номінації За внесок у перемогу. Про це 16 червня повідомив голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Євген Нищук в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що його головним завданням після призначення 22 травня був швидкий аналіз ситуації з премією і формування нового складу комітету.

У підсумку на консультаціях було знайдено консенсус щодо оголошення лауреатів, а також щодо нової номінації.

“Багато колег і культурна спільнота казали, що змінювати гру під час гри не дуже правильно. Більше того, робити якісь доповнення треба вже у нову кампанію. І це розуміння ми знайшли. Не хочу зараз говорити, поки не вийшов указ, він готується, це суто технічна процедура, яка закриє питання попереднього комітету, себто будуть нагороджені ті, кого вже оголосили. А додаткова номінація посеред літа, коли в нас уже з вересня має розпочинатися нова кампанія і подача заявок на переможців 2024 року, мені здається, є недоречною. Тому її не буде”, – наголосив Нищук.

За його словами, найближчими днями має вийти президентський указ, “який завершить всю ситуацію по попереднім переможцям”. Після цього комітет у новому складі почне роботу над Шевченківською премією-2024.

Нагадаємо, у 2023 році вперше в історії Шевченківської премії 9 березня не були оприлюднені імена лауреатів та не опублікований відповідний указ президента.

Наступного дня стало відомо, що список вирішили доповнити новою номінацією – За внесок у перемогу, і оголосити раніше визначених лауреатів та нових 22 травня.

А 12 березня тодішній голова Шевченківського комітету Юрій Макаров пішов у відставку з посади, на якій перебував з грудня 2019 року. 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button