Україна

СБУ затримала агента ФСБ, який допомагав расіянам захопити Сєвєродонецьк


СБУ затримала агента ФСБ, який допомагав расіянам захопити Сєвєродонецьк

Російський агент виїхав до Закарпаття, де сподівався “залягти на дно” і уникнути правосуддя за свої злочини проти України.


Служба безпеки затримала агента ФСБ, який у 2022 році “зливав” агресору локації українських захисників під час боїв за Сєвєродонецьк Луганської області. Про це 12 липня повідомила пресслужба СБУ. 
 
Зловмисник передавав російським окупантам інформацію про укріпрайони, вогневі позиції та блокпости оборонців міста. Також він намагався виявити і передати росіянам точні координати бойових позицій артилерії ЗСУ, у тому числі реактивних систем залпового вогню Град.
 
Отримані відомості ворожий агент надсилав до ФСБ через один з месенджерів у вигляді позначок на електронних картах.
 
Розвідінформація потрібна була ворогу для здійснення прицільних повітряних ударів по українських об’єктах, а також для підготовки бойових операцій щодо захоплення Сєвєродонецька.
 
Встановлено, що під час активних бойових дій на території міста фігурант вирішив бути подалі від лінії фронту і переїхав до Дніпра. Там він сподівався “відсидітись” і згодом повернутися на Луганщину, де йому обіцяли “працевлаштування” до “МДБ ЛНР”, яке знаходиться під контролем російських спецслужб.

 
Щоб отримати “гарантії безпеки” на тимчасово окупованій частині України, зловмисник безуспішно намагався вийти на свого російського “куратора”. Після невдалих спроб нового контакту з ФСБ їхній агент виїхав до Закарпаття. Там він сподівався “залягти на дно” і таким чином уникнути правосуддя за свої злочини проти України.
 
Контррозвідники СБУ зірвали “плани” ворожого поплічника – поетапно задокументували його злочинні дії та переміщення і затримали на території регіону.
 
Затриманим виявився мешканець Луганська, колишній студент одного із вищих навчальних закладів МВС України. Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії він переїхав до Сєвєродонецька, де був дистанційно завербований ФСБ.
 
Під час обшуків у агента виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

Чоловіку повідомили про підозру в державній зраді. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала російського інформатора, який хотів зірвати український контрнаступ під Бахмутом. Також було затримано ворожого інформатора, який готував ракетний удар по військовому шпиталю на Миколаївщині.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button