Україна

СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП у Кіровоградській області


СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП у Кіровоградській області

Виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом московським Кирилом.

 
Співробітники СБУ провели обшуки у керівництва і представників Кіровоградської єпархії УПЦ МП – у Кіровоградській та Олександрійській єпархіях, а також за місцем проживання фігурантів. Про це повідомляє сайт спецслужби у понеділок, 31 жовтня.
 
Вказано, що виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом московським Кирилом і вилучено велику кількість виготовлених у Росії антиукраїнських матеріалів. За попередніми оцінками, тексти містять ознаки вчинення кримінальних правопорушень за Кримінальним кодексом України.
 
Зокрема, це:
 
  • ст. 110 – зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • ст. 161 – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак.
 
Під час досудового розслідування встановлено, що антиукраїнські матеріали активно поширювалися серед священнослужителів і віруючих, щоб сформувати серед них позиції, вигідні для країни-агресора. Зокрема виправдовувалася анексія Криму.
 
Автор однієї з виявлених книг – Андрій Новиков, колишній секретар Одеської єпархії УПЦ МП, який у 2014 році через проросійську позицію виїхав у РФ.
 
Нині Новиков веде власний Telegram-канал, на якому просуває наративи на підтримку російських окупаційних військ, дискредитацію ЗСУ та ненависть до української нації.
 
Усі вилучені матеріали надіслано на експертизи. СБУ продовжує розслідувати це кримінальне провадження та працює над притягненням до відповідальності всіх винних у посяганні на незалежність, територіальну цілісність і державний суверенітет України.
 
Також зазначено, що з початку війни СБУ відкрила 23 кримінальні провадження з підривної діяльності окремих представників УПЦ МП, вже є 33 підозрювані – від агентів збору інформації до коригувальників вогню.
 

 
Раніше повідомлялося, що СБУ викрила керуючого однієї з єпархій УПЦ МП у Вінницькій області, який виправдовував агресію Росії та розпалював міжконфесійну ворожнечу серед віруючих.
 
У СБУ розповіли про загрози з боку УПЦ МП
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button