Україна

Санкції повинні застосовуватися тільки для громадян іншої держави – Разумков

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков прокоментував недавні рішення РНБО, підкресливши, що санкції повинні застосовуватися тільки для громадян іншої держави. Про це спікер парламенту повідомив в інтерв’ю Цензор.нет, пише 1NEWS, посилаючись на pnk.tv.

Разумков підкреслив, що жоден державний орган не повинен бути використаний для впровадження в народні маси вигідної комусь інформаційної повістки.

“У кожного чиновника, у кожної інституції є завдання, виконання яких чітко прописано законом. І в жодному з цих законів не прописана PR-складова. Вона якщо і є, то в парламенті: надто вже велика кількість політиків на один квадратний метр”, – пояснив він.

Коментуючи діяльність РНБО, Разумков зазначив, що справедливими є ті рішення, які відповідають верховенству права. За його словами, важливо, щоб будь-які рішення відповідали закону і були послідовними.

“Все дуже просто: не знаєш, як чинити – роби за законом. Беремо закон, дивимося – і, виходячи з цього, приймаємо рішення. Саме на цьому засновані результати моїх голосувань на засіданнях Ради безпеки і оборони”, – додав Разумков.

При цьому він підкреслив, що санкції повинні застосовуватися тільки до громадян інших держав, до яких українське правосуддя “фізично не може дотягнутися”.

“Якщо ж мова йде про українських суб’єктів господарської діяльності або громадян України, і вони порушили наші закони, і тим більше працюють проти нашої країни – то тут, не санкції потрібно застосовувати. Тут правоохоронці повинні доопрацювати весь процес, а винні – понести заслужене покарання. Саме так наказує діяти Кримінальний кодекс України”, – переконаний політик.

Також Разумков прокоментував одне з резонансних рішень РНБО – націоналізація “Моторсічі”. За його словами, перед введенням подібних заходів потрібно також оцінити можливу реакцію інвесторів, щоб не втратити інвестиційну привабливість країни.

“Потрібно розуміти обсяг інформації, яку на засіданні РНБО давала безпосередньо СБУ. З одного боку, ми, звичайно, повинні враховувати інтереси національної безпеки, а це стратегічний об’єкт. З іншого боку, ми також повинні брати до уваги інвестиційну привабливість країни. Тому що такі дії по-різному сприймаються інвесторами. Як в Україні, так і за її межами”, – додав він.

Нагадаємо, раніше Разумков зазначав, що не підтримує санкції проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK. За його словами, санкції доречні там, де не можна покарати за українським законодавством.

З цієї ж причини голова Ради утримався під час голосування на засіданні РНБО щодо введення санкцій проти 19 компаній у сфері надрокористування.

Back to top button