Україна

Нові правила обчислення та підвищення тарифів на газ – які зміни варто очікувати українцям з травня-2022 – 1News

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів та НАК “Нафтогаз” шукатимуть рішення, щоб після опалювального сезону тарифи на газ для населення залишались незмінними або індексувалися на рівень інфляції

Топ-новина

Топ-новина


Pixabay

У травні українців чекає декілька змін в частині обчислення та оплати використаного газу. Споживачі отримають квитанції, в яких об’єм споживання буде вказано не в кубічних метрах, а в одиницях енергії. До того ж може змінитися і вартість блакитного палива, адже термін дії затвердженого річного тарифу закінчиться наприкінці квітня.

Про зміни та ймовірне подорожчання природного газу розповідаємо детальніше далі.

Нови умови обчислення природного палива

З 1 травня Україна перейде на обчислення газу в одиницях енергії. Облік споживання природного газу буде здійснюватись не у метрах кубічних, а в кіловат-годинах. Тож у квитанціях за травень вже будуть вказуватися не “куби”, а енергоодиниці. Такі умови прописані в законі № 2553.

Як пояснювали в уряді, оновити спосіб обліку газу необхідно:

  • для інтеграції України з ринком газу ЄС;
  • для справедливого ціноутворення;
  • для уніфікації одиниць вимірювання для різних видів енергії.

При цьому українцям не потрібно змінювати лічильник природного палива. Переводити кількість спожитого газу з кубометрів в обсяг спожитої енергії буде газовий оператор. Споживачі ж передаватимуть покази так, як і передавали раніше.

1News за темою: Більше газу лише у Норвегії: Чому Україна не видобуває паливо із власних родовищ?

Як споживачі сплачуватимуть за газ

Начальник управління метрології та газовимірювання ВДТСУ Микола Болховітін заявив, що з 1 травня всі українці платитимуть за газ у кіловат-ргодинах, а не метрах кубічних.

За його словами, розрахунок буде здійснюватися так само – з використанням стандартних лічильників, які рахують обсяг в метрах кубічних.

Після цього шляхом множення обсягу використаного газу на теплоту згоряння відбувається розрахунок остаточного показника – обсягу газу в одиницях енергії.


Фото з відкритих джерел

Болоховітін зазначив, що калорійність газу відрізняється навіть у межах регіону, і мета закону – зробити так, щоб жителі регіонів, де теплота згоряння газу низька, платили менше.

“Споживачі того регіону, які отримують газ із меншою теплотою згоряння, платитимуть менше, за тих же обсягів газу”, – заявив Болховітін.

Інформації про те, газ якої калорійності надходив за певним маршрутом цього місяця, можна буде побачити у готовій платіжці.

1News за темою: Євросоюз впорається зі скороченням постачання газу з Росії, – голова Єврокомісії

Яким буде тариф на газ

Відповідно до постанови НКРЕКП № 572, від 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року в Україні діє річна пропозиція ціни на постачання газу для побутових споживачів – від 7,96 до 13,5 грн за кубометр. Тож до 1 травня має бути ухвалений новий тариф.

Ще у грудні 2021 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що ціна на газ для населення на наступний річний період від 1 травня 2022 року до 30 квітня 2023-го формуватиметься залежно від вартості блакитного палива на світовому ринку та обсягу власного його видобутку.

У січні Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів та НАК “Нафтогаз” шукатимуть рішення, щоб після опалювального сезону тарифи на газ для населення залишались незмінними або індексувались на рівень інфляції.

Однак експерти ринку не висловили великого оптимізму щодо незмінності цін на блакитне паливо.

Так, фахівці Міністерства економіки України заявляють, що ціни на газ у новому опалювальному сезоні можуть зрости на 13% плюс-мінус 3% (такі цифри надають для своєрідного коридора цін).

1News за темою: Росія прокачує через Україну вдвічі менше газу, ніж повинна за контрактом

Проте більшість незалежних експертів упевнені, що ці цифри замалі. Приміром, глава Житлового союзу України Олександр Скубченко переконаний, що ціни на блакитне паливо для населення в опалювальному періоді 2022—2023 років зростуть не менш ніж на 20%.


Фото з відкритих джерел

А економічний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян зазначив, що нині у світі й Україні формуються цілком спекулятивні ціни на блакитне паливо. “Це розпочалося ще багато місяців тому. Світ лихоманить. Скорочуються поставки газу в Європу. Тут суто політичні чинники. У грудні були низькі температури. Однак навесні все стане на свої місця, і, думаю, ринок газу заспокоїться. Знизяться й ціни”, — каже він.

На думку експерта, тарифи на газ для населення з весни 2022 року можуть зрости не більш ніж на 10—12%.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button