Україна

Розлив нафтопродуктів на Харківщині: вода в кранах харків’ян безпечна


Розлив нафтопродуктів на Харківщині: вода в кранах харків ян безпечна

Для локалізації нафтових розливів встановлено загороджувальні бони, а також проводиться обробка забруднених водних поверхонь сорбентами.

Нафтопродукти, що потрапили в екосистему внаслідок ударів дронів, завданих російськими окупаційними військами по нафтобазі в Немишлянському районі Харкова, не потрапили до джерел питної води. Про це заявив голова ОВА Олег Синєгубов.

“Найголовніше – паливо не потрапило до джерел питної води, тому загрози для споживачів немає. Вода в кранах харків’ян безпечна і належної якості. Не допустили перетік нафтової плями в річку Сіверський Донець. Як і планували, напередодні встановили спецобладнання у двох місцях в річках Уди та Немишля. Це дозволяє стримувати шар плівки з нафти”, – зазначив він.

За словами Синєгубова, на певних ділянках уже використовують спеціальний сорбент.

“Тримаємо це питання на контролі. На засіданні регіональної комісії з ТЕБ та НС заслухаємо звіти роботи профільних структур”, – додав голова ОВА.

За попередніми даними, в екосистему потрапило майже три тисячі тонн нафтопродуктів.

Як заявили в Офісі генпрокурора, спеціалісти працюють над встановленням масштабів забруднення. Через влучання російського безпілотника на територію нафтобази 9 лютого було пошкоджено обладнання та ємності для зберігання нафтопродуктів. Орієнтовно, на той момент в резервуарах перебувало близько 3,8 тис тонн бензину і дизпалива.   Через тривалий виток нафтопродуктів відбулось їх потрапляння до річки Немишля, яка протікає територією м. Харкова та в подальшому впадає у річки Харків, Лопань та Уди. 

Для встановлення масштабів наслідків для екології проведено огляд території, забрудненої внаслідок розливу та горіння нафтопродуктів, та відібрано проби зразків ґрунтів для проведення лабораторних досліджень. Проводиться обстеження річок Немишля, Харків, Лопань і Уди з метою відібрання проб вод.  Наразі для локалізації нафтових розливів встановлено загороджувальні бони, а також проводиться обробка забруднених водних поверхонь сорбентами, які поглинають та знешкоджують дію нафтопродуктів.

 

 

Як повідомлялося, збитки довкіллю від удару РФ по нафтобазі в Харкові перевищують 30 млн грн.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button