Україна

РосЗМІ показало, як армія РФ застосовує хімзброю в Україні


РосЗМІ показало, як армія РФ застосовує хімзброю в Україні

Пропагандист у своєму репортажі відверто каже, що російські військові скидають на українські позиції заборонені газові гранати.

Журналіст російського пропагандистського видання RT Андрій Філатов оприлюднив відео, як окупанти використовували хімічну зброю, що Кремль офіційно заперечує. На злиті докази застосування забороненої зброї у вівторок, 28 травня, звернув увагу Telegram-канал Astra.

Перед цим відео, на якому Філатов зізнався у використанні ЗС РФ хімічної зброї – газових гранат, опублікував офіційний телеграм-канал RT.

“Тут видно протигаз, який висів у кулеметника. Цинки з під патронів. Тут ось газова граната, яку скинули ми”, – говорить Філатов у своєму репортажі.

Як зазначає Astra, Філатов показав, ймовірно, російську газову гранату РГ-ВО (ручна граната – речовина отруйна).

За даними ЗСУ, у РГ-ВО міститься отруйний газ хлорацетофенон. Цей газ перебуває в 1 списку Конвенції про хімічну зброю (КЗХЗ). Симптоми отруєння хлорацетофеноном це рясна блювота і сльозовиділення, а також подразнення шкіри.

Філатов оприлюднив відео, як російські війська “викурювали” українського кулеметника з позиції в районі Авдіївки.

За словами пропагандиста, українська позиція була взята російськими військами 1 грудня 2023 року. У пості RT зазначається, що “раніше публікувати ці кадри було не можна з міркувань безпеки”. При цьому вперше про використання гранат РГ-ВО російською армією Україна повідомила того самого місяця.

Раніше повідомлялося, що Україна повідомила в ОБСЄ про сотні російських хіматак, що є порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї.

Також повідомлялося, що Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) вважає дані про застосування Росією хімзброї не досить обґрунтованими.


Усі 193 держави-члени ОЗХЗ, включаючи Російську Федерацію та Україну, зобов’язалися ніколи не розробляти, не виробляти, не купувати, не накопичувати, не передавати та не використовувати хімічну зброю.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button