Україна

Росіяни вивезли з України десятки тисяч культурних цінностей – Мінкульт


Росіяни вивезли з України десятки тисяч культурних цінностей – Мінкульт

Визначення точної кількості вивезених окупантами цінностей – складний і тривалий процес, тим паче, що росіяни вивозили не лише предмети мистецтва, а й документацію.

 
 
 
 
 
 
Окупанти вивезли з України десятки тисяч культурних цінностей, але точна кількість вкраденого невідома. Про це повідомила заступник міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва під час прес-конференції на тему Міжнародна допомога з порятунку пошкоджених музейних цінностей у воєнний час, повідомляє Укрінформ.
 
“Станом на цей момент тривають роботи з уточнення цифр, принаймні у тих місцях, які для нас доступні у результаті деокупації. Області проводять цю роботу почасти самостійно, почасти за участю МКІП. Сьогодні ми говоримо про десятки тисяч переміщених предметів, якщо говорити тільки про державну частину музейного фонду. Я зараз не можу назвати цифру щодо архівів, це окрема категорія”, – сказала Чуєва.
 
Заступник міністра наголосила, що визначення точної кількості вивезених окупантами цінностей – складний і тривалий процес, тим паче, що росіяни вивозили не лише предмети мистецтва, а й документацію.
 
“Якщо більшість документації існувала у паперовому вигляді, то зараз, коли вона втрачена, потрібно звіряти кілька джерел… Це дуже кропітка робота і займає час, тому що колекції великі”, – зазначила Чуєва.
 
Повернення культурних цінностей – ще складніша і триваліша проблема.
 
“Навіть якщо ми точно знаємо, де знаходяться всі ці предмети, і якщо немає добровільного акту повернення, то такі процеси через судові розгляди можуть тривати дуже довго. Ми говоримо про роки. Будемо сподіватися, що не про десятиліття”, – зазначила Чуєва.
 
Нагадаємо, Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив рішення, що колекція скіфського золота з музеїв Криму має бути передана Україні.
 
 
Україна задоволена незалежним висновком щодо скіфського золота – Мін’юст
 
 
Баталії за скіфське золото: чи вдасться Україні його повернути
 
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button