Україна

Росія знову заблокувала інспекції у Босфорі


Росія знову заблокувала інспекції у Босфорі

Російський саботаж з листопада 2022 року спричинив скорочення обсягів експорту української агропродукції на 15-18 млн тонн.

 
Росія знову заблокувала інспектування суден, що прямували через протоку Босфор у рамках зернового коридору. Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у понеділок, 17 квітня.
 

 
“Сьогодні російська сторона вдруге заблокувала інспекцію суден у територіальних водах Туреччини”, – йдеться у повідомленні.
 
У відомстві зазначають, що зернова ініціатива під загрозою зупинення, оскільки Росія намагається втрутитися у роботу українських портів та експортерів.
 
Російські представники нав’язують свої критерії визначення суден, які потрібно перевірити. Так, 14 квітня РФ без пояснень відмовила в реєстрації трьох суден (два з них мають піти до Китаю), на які вже чекає вантаж у порту Південний.
 
“Таким чином російська сторона намагається встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямками його роботи, що є порушенням міжнародних норм і положень зернової ініціативи. Це чергова спроба диктувати всьому світу свою політику, ставити під загрозу продовольчу безпеку та використовувати їжу як зброю”, – вважають у Міністерстві.
 
Україна категорично відкидає чергові вимоги росіян та виступає проти втручання у діяльність українських портів. Міністерство закликає ООН та Туреччину забезпечити виконання всіх процедур.
 
Також зазначається, що з листопада 2022 року росіяни під різними приводами саботують та затягують час проведення інспекцій, що вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 млн. тонн.
 
Нагадаємо, минулого тижня Росія висунула п’ять вимог щодо зернової угоди і погрожує не продовжувати її після 18 травня.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button