Україна

Росія в травні вбила рекордну кількість українців – ООН


Росія в травні вбила рекордну кількість українців - ООН

З 1 березня по 31 травня 2024 року в Україні через дії Росії загинули щонайменше 436 цивільних.


Посилення російських ударів у березні, квітні й травні призвело до значних жертв серед цивільного населення. У травні кількість загиблих склала щонайменше 436 людей, відтак стала найбільшою за рік. Про це йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.
 
“У травні кількість жертв серед цивільного населення була найбільшою за майже рік, бої атаки РФ цієї весни принесли жахливі втрати цивільному населенню, особливо в Харкові та Харківській області. Безперервні атаки призвели до трагічної загибелі людей, вимушеного переміщення населення та руйнування будинків і підприємств”, – заявила голова місії ООН Даніель Белль.

За даними ООН, у період від 1 березня по 31 травня в Україні через дії Росії загинули щонайменше 436 цивільних, а 1760 – були поранені.
 
Серед основних причин значної шкоди цивільному населенню ООН визначила використання військами РФ потужних авіаційних бомб і ракет у населених пунктах, та щонайменше п’ять інцидентів російських послідовних атак у те саме місце протягом короткого інтервалу часу (“подвійні атаки”), що спричинили численні жертви серед рятівників.
 
В ООН зазначили, що протягом весни російські військові розпочали свою найбільшу з зими 2022-2023 років кампанію атак на критично важливу енергетичну інфраструктуру України.
 
“П’ять хвиль атак на енергетичну інфраструктуру призвели до жертв серед цивільного населення і значних перебоїв в електропостачанні для мільйонів людей по всій країні, з каскадним впливом на водопостачання, мобільний і інтернет-зв’язок, а також громадський транспорт”, – сказала Белль. 
 
Згідно з даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, кількість жертв у травні зросла на 31% порівняно з квітнем і є найвищою з червня 2023 року.

Нагадаємо, армія Росії від початку повномасштабного вторгнення вбила в Україні 554 дитини і ще 1419 дітям завдала поранень. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − seven =

Back to top button