Україна

Росія продовжує грати у голодні ігри – Кулеба


Росія продовжує грати у голодні ігри - Кулеба

Першим наслідком непродовження зернової угоди буде зростання цін на зерно в усьому світі, зазначив керівник МЗС.

Країна-агресор Росія використовує голод як інструмент для досягнення своїх цілей. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у коментарі телеканалу CBS у понеділок, 17 липня.

“Ви маєте знати одну цифру. Минулого року, коли Чорноморська зернова ініціатива була започаткована, ціни на зерно у світі впали на 20%. Тому першим наслідком непродовження зернової угоди буде зростання цін на зерно в усьому світі, а люди у найбільш уразливих регіонах Азії й Африки це відчують. І це буде результатом дій Росії”, – заявив Кулеба.

Він закликав Росію припинити грати в голодні ігри з людьми в усьому світі.

“Неможливо повністю компенсувати блокування українських портів внутрішніми наземними шляхами. Росія використовує голод як інструмент для шантажу світу, просуваючи свої комерційні інтереси. Припиніть грати в голодні ігри”, – закликав міністр.

Як відомо, сьогодні у Кремлі заявили про припинення дії зернової угоди нібито через невиконання умов, також Москва відкликала гарантії безпеки у Чорному морі. Вже через кілька годн стало відомо, що на світових біржах почали зростати ціни на пшеницю.

У свою чергу президент України Володимир Зеленський зкликав продовжити зернову угоду без Росії.


Чорноморську зернову ініціативу уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення мільйонів тонн зерна з трьох українських портів в умовах війни Росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів, її продовжували двічі. Росія неодноразово погрожувала припинити дію зернової угоди і всіляко затримувала рух кораблів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button