Україна

Росія поширює «фейк» про загрозу від українського судна поблизу Керченської протоки

ФСБ Росії заявляє, що нібито український військовий корабель «Донбас» знаходиться у безпосередній близькості від Керченської протоки і створює загрозу безпеці мореплавання, пише Інтерфакс з посиланням на повідомлення ФСБ.

«Зараз “Донбас” знаходиться на відстані 18 морських миль до Керченської протоки, вимоги змінити курс не виконує. Вказані дії створюють загрозу безпеці мореплавання», – говориться у повідомленні, розміщеному ввечері 9 грудня.

У Росії заявляють, що вранці корабель «Донбас» ВМС України знявся з рейду порту Маріуполь і вирушив у напрямку Керченської протоки «без заявок».

Зазначається, що о 12:45 (за київським часом – ред.) корабель берегової охорони прикордонної служби ФСБ Росії, що супроводжує «Донбас», попередив «про необхідність дотримання російського законодавства в частині, що стосується подання необхідних заявок на проходження Керченською протокою».

Український корабель нібито відповів, що слідувати через Керченську протоку не планує.

Згодом міністр оборони України Олексій Резніков назвав цю інформацію «черговим вкидом Російської Федерації». «В цілому ж – Азовське море – це акваторія спільного користування, ми там знаходимось на законних підставах. Те, що вони подають відстань 18 миль (30 км) за небезпеку для них, говорить лише про чергові маніпуляції», – сказав Резніков «Українській правді».

В той же час прес-служба Операції об’єднаних сил зауважує, що судно ВМС Збройних Сил України «Донбас» не заходило у чутливі зони. «Корабель виконує завдання у своїх територіальних водах. На даний час “Донбас” повертається на базу», – говориться у повідомленні.

Back to top button