Україна

Рішення про €50 млрд принципово ухвалене – МЗС


Рішення про €50 млрд принципово ухвалене - МЗС

Завершення всіх необхідних юридичних процедур відбудеться в січні 2024 року, прогнозують у Києві.

На саміті Європейської Ради було досягнуто принципове рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд євро. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, оприлюдненій у п’ятницю, 15 грудня.

“МЗС вітає досягнення на саміті принципового рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки. Це чіткий сигнал, що фінансова підтримка України з боку Євросоюзу продовжиться”, – йдеться в повідомленні.

Очікується, що завершення всіх необхідних юридичних процедур відбудеться в січні 2024 року, що дозволить якнайшвидше отримати відповідне фінансування.

“50 млрд євро, що будуть виділені Євросоюзом для України, спрямовуватимуться, зокрема, на підтримку макроекономічної стабільності, відновлення та модернізацію нашої держави, а також прискорення інтеграції в ЄС”, – зазначили у відомстві Дмитра Кулеби.

У МЗС закликали якнайшвидше затвердити новий восьмий транш допомоги в межах Європейського фонду миру.

“Підтримуємо пропозицію Європейської Ради прискорити роботу над реформуванням EPF та збільшенням його фінансування для якнайкращого задоволення військових потреб України”, – додали у МЗС.

Раніше у п’ятницю стало відомо, що прем’єр-міністр Віктор Орбан  наклав вето на “мегапакет”, який включав допомогу Україні, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони. До розгляду цього документа повернуться на початку 2024 року.

Пізніше Орбан назвав умови, за яких допомога Україні може ути розблокована.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button