Україна

Річка смерті. Чому Тиса така небезпечна. 18+Сюжет


Річка смерті. Чому Тиса така небезпечна. 18+

За вчора, 6 травня, в річці виявили одразу шість тіл потонулих чоловіків, які намагалися потрапити в Румунію, повідомив місцевий журналіст.

Військовозобов’язані чоловіки не покидають спроб незаконно перетнути український кордон. Загалом, тих, хто наважується на втечу з країни, стає все більше. Причина – новий закон про мобілізацію, який набуде чинності з 18 травня. “Популярним” місцем для перетину стала ділянка кордону з Румунією, проте там складна місцевість і досить небезпечна річка Тиса.

Шість тіл за день

Місцевий закарпатський журналіст Віталій Глагола з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомив, що тільки за 6 травня у Тисі виявили тіла аж шести затонулих чоловіків.
За його інформацією, чотири тіла було виявлено на українському боці, ще два – на румунському.

“Деякі з витягнутих тіл тривалий час провели в гірській річці, на це вказує стан, в якому вони перебувають”, – написав Глагола.

За даними журналіста, одному з загиблих нещодавно виповнилося лише 20 років. Також Глагола додає, що одне тіло знайшли поблизу населеного пункту Сокирниця, одне біля Тячева, а ще одне – неподалік Буштина.

Коментар прикордонників

Офіційно Нацполіція та прикордонники інформацію журналіста про шість потопельників не коментували. Тільки зранку 6 травня пресслужба ДПСУ повідомляла, що було знайдено одного потопельника. Чоловік середнього віку вже довго перебував у воді. Документів у нього не знайшли.

Сьогодні, 7 травня, Західне регіональне управління Держприкордонслужби офіційно повідомило, що впродовж 6 травня на Закарпатті, неподалік від кордону з Румунією, з річки Тиса дістали тіла трьох потопельників.

Спершу про страшну знахідку у воді прикордонників відділу Яблунівка Мукачівського загону повідомив місцевий рибалка. Тіло дістали з води без ознак життя. Загиблим виявився 28-річний житель Івано-Франківщини.

У ході уточнення взаємодії з рятувальниками та поліцейськими, прикордонникам стало відомо про виявлення цього ж дня, нижче за течією, ще двох тіл чоловіків. Один із них 20-річний житель Сумщини, особу іншого поки не встановлено.

В регіональному управлінні зазначили, що річка Тиса зараз стала ще небезпечнішою через зниження рівня води.

Небезпека Тиси

Окрім цього, як раніше повідомляли прикордонники, Тиса мілка лише з боку України. Також річка стає дуже небезпечною, коли падає або росте рівень води і тоді шанси її здолати – взагалі мізерні.
Часто стається так, що жертву стихії ніколи не знайдуть. Чоловіки там вже не раз зникали безвісти.

“Річка глибока. У деяких місцях або в деяких намитих ярах може лежати, наприклад, колода – коріння величезного дерева. Якщо людина, перепливаючи річку, зачепиться за це коріння, і його накриє водою, не факт, що колись це тіло чи рештки тіла дістануть із води”, – розповідала речниця Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова для 24 Каналу.

Тому прикордонники створили декілька рівнів охорони, аби зменшити потік порушників та уникнути трагедії. Річку патрулюють човни з рятувальним спорядженням, на суходолі постійно чергують прикордонні наряди, а в небо підіймаються дрони. На більшості ділянок збудували загородження.

Місцева “Коза Ностра”

Ще до повномасштабного вторгнення прикордонники Мукачівського загону активно боролися з контрабандою цигарок та переправленням іноземців в цьому районі. Згодом, місцева “Коза Ностра”, як називає її Федорова, зметикувала, що значно прибутковіший бізнес – це військовозобов’язані чоловіки.

Вони самі “виходять” на таких організаторів через Telegram-канали, соцмережі і так зване “сарафанне” радіо

“Один ухилянт платить від трьох тисяч доларів, а за два ящики сигарет – декілька сотень. Ухилянта нести на собі не треба. І тим паче разом з ним не треба кордон перетинати. Треба лише його довести й вказати йому напрям”, – розповідав начальник відділу прикордонної служби Вилок Євген Васерук.

За його словами, на зарплаті у ватажків злочинних груп може бути будь-хто – жінка, дідусь-пенсіонер чи підліток. Наприклад, нещодавно були затримані два хлопці по 16 років під час переправлення двох порушників.

“Організатори протиправної діяльності – місцеві. Провідники – це 100% всі з місцевого населення. Так само є ті, хто сприяють шляхом збору й передачі інформації про рух прикордонних нарядів, спостерігають наш наряд або машину”, – додав Васерук.

Схема для чоловіків, як розповідають прикордонники, максимально втаємничена: організатори використовують балаклави, зв’язок з “клієнтами” тільки через месенджери. До слова, чоловікам надають координати, куди їм треба прибути, в яку сторону їм рухатись.

“Підводили їх до приток річки Тиса. Вказували на те, що далі – Румунія. “Перепливаєте річку – ви вже будете далі в Румунії”… Запевняють їх, що “неглибоко, все безпечно”. Але насправді, мета в них одна – отримати гроші з цих людей. Чи вже вони зможуть переплисти, чи живі вони після того будуть, – то вже нікому там нецікаво”, – розповів Васерук. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × three =

Back to top button