Україна

РФ зачепила Молдову. Чому мовчатиме КишинівСюжет


РФ зачепила Молдову. Чому мовчатиме Кишинів

Кишинів видворив російського дипломата через падіння ракети РФ на території країни. Чи загостряться відносини між Молдовою та Росією?

Російська ракета, збита українською системою ППО, впала на територію Молдови. Снаряд мав вразити Дністровську ГЕС, розташовану за 25 км від кордону з Молдовою.

Міністерство оборони сусідньої країни одразу направило на місце саперів. Системи повітряного спостереження армії Молдови не зафіксували незаконних польотів, а в заяві Міноборони згадується, що уламки збитої ракети не були виявлені станціями радіолокацій через їх розмір.

При цьому факт падіння уламків російської ракети на територію сусідньої країни став першим під час повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну. Молдова через інцидент вислала російського дипломата і не заявила про загрозу безпеці країни. Чи може загостритися ситуація, чи Кишинів все-таки мовчатиме?

Млява реакція Молдови

У публічній реакції МВС Молдови засудило ракетний удар Росії по Україні та використання РФ енергоресурсів як зброя: “Ці удари, які ще більше загострюють ситуацію з безпекою, є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, що забороняє націлювання цивільних осіб та їх інфраструктури.” .) Атаки на енергетичну інфраструктуру України завдають величезної економічної та соціальної шкоди всьому Європейському континенту, у тому числі громадянам Республіки Молдова, які відчувають на собі наслідки війни по сусідству”, – йдеться у повідомленні.

Пізніше посла Росії в Кишиневі Олега Васнєцова оголосили персоною нон грата і він має залишити Молдову.

“Ракетні удари по сусідній державі продовжують посилювати ризики безпеки, а громадяни (Молдови – ред.) все більше зазнають згубних наслідків війни”, – йдеться в прес-релізі.

Наразі поліція Молдови власними силами замовила повітряне спостереження за простором у прикордонній зоні з Україною, а правоохоронці Отач та Окниця працюють у особливому режимі. Також збільшено кількість патрулів прикордонної поліції на зеленій смузі, яка розташована на кордоні з Україною, в районі Наславчі.

Україна закликає до консолідації

Президент Володимир Зеленський заявив, що падіння уламків російської ракети на території Молдови має стати ще одним фактором для міжнародної консолідації у боротьбі проти РФ.

“Кожен новий російський удар по наших цивільних об’єктах тільки полегшує і наближає міжнародний консенсус щодо відповідальності Росії. А уламки російської ракети, що впали на територію Молдови, тільки нагадують, наскільки важливо разом захищатися від цього зла – від рашизму, який не визнає ні державних кордонів, ні людських. цінностей”, – сказав президент.

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Росія використала повітряний простір Молдови для атаки по Україні, і це сталося не вперше. Це є злочином і має бути офіційно задокументовано для надання оцінки з боку міжнародного співтовариства, вважає Ігнат.

“… не вперше вони через Молдову б’ють ракетами по Україні, на заході, на південному заході, не вперше ми фіксуємо там постійну появу БПЛА за 5-10 км від румунського кордону, тобто БПЛА оперативно-тактичного рівня таким чином провокує країни НАТО”, – повідомив речник ЗСУ.

Мовчання Кишинева

Молдова не піде у пряму конфронтацію з Москвою, вважає російський журналіст та правозахисник Марк Фейгін. Ситуація між двома країнами буде стабільною.
Також, за його словами, сама РФ не може поквитатися з Кишиневом. Цей варіант був би можливим, якби їм вдалося захопити Україну. Тоді росіяни пішли б від Одеси до Придністров’я і далі, додав експерт.

“Зараз починати масштабну військову операцію проти Молдови – самогубна ідея для Росії… Кремль має контингент у 3 тисячі російських солдатів з Придністров’я, але вони не наважаться напасти на Молдову. Якщо придністровське угруповання військ РФ спробує просунутися вперед, то їм відразу назустріч з Румунії вийде легендарна 101 повітряно-десантна дивізія США”, – повідомив Фейгін у коментарі телеканалу 24.

“Гратись не будуть. Якщо треба – знищать ці 3 тисячі російських військ, треба – знищать більше. Тому я не думаю, що Москва серйозно планує силовий варіант захоплення влади в Кишиневі. Тому що відразу зайдуть румунські війська з натовськими. А якщо українські війська зайдуть туди (у Придністров’ї. – ред.) з Одеси, там із цих 3 тисяч нікого не залишиться”, – зазначає Фейгін.

Також правозахисник вважає, що Москві не вдасться встановити контроль над Молдовою за допомогою своєї “кишенькової” партії Шор, яка спирається на російськомовне населення.

“У Молдови немає армії, тому вони м’яко реагують і маневрують. Вони бояться увійти в пряму конфронтацію з Москвою. А висилання російського посла – мінімальний захід, який регулярно використовують інші цивілізовані держави проти Росії”, – каже Фейгін.
 

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button