Україна

РФ використовує в Україні хімзброю часів Першої світової війни – ЗМІ


РФ використовує в Україні хімзброю часів Першої світової війни - ЗМІ

Російські військові окрім сльозогінного газу використовують ціаністий водень, хлорпікрин, що заборонено Конвенцією про заборону хімічної зброї.

Російська Федерація влаштовує незаконні хімічні газові атаки проти військовослужбовців Збройних сил України. За останні місяці ця практика стала систематичною.Про це у суботу, 6 квітня, повідомляється у розслідуванні The Telegraph.

Видання наводить слова українських військових, які стверджують, що регулярно зазнають атак із невеликих безпілотників, які скидають сльозогінний газ та інші хімічні речовини.

Старший лейтенант Слава, підрозділ якого дислокується біля міста Лиман у Донецькій області, розповів, що деякі українські підрозділи в його районі зазнають “майже щоденних” газових атак.

Одну з таких газових гранат надала The Telegraph для перевірки Ребека Мачоровскі – американський бойовий медик і кваліфікована медсестра, яка служить в українській армії. Спочатку гранату вилучили бійці 53-ї механізованої бригади – однієї з бригад, у якій вона працює.

“Мої хлопці знайшли її під час обстрілу, адже ніхто не вірив, що їх атакують із застосуванням хімічної зброї”, – розповіла Маціоровскі.

Експерт з хімічної зброї та колишній керівник лабораторії Організації із заборони хімічної зброї Марк Майкл Блюм підтвердив, що знайдений боєприпас був газовою гранатою K-51, яка зазвичай наповнена сльозогінним газом.

Крім цього, Мачоровскі розповіла, що минулого року була присутня на одному інциденті, спричиненому, як вона підозрювала, ціаністим воднем. Це смертоносний безбарвний газ, який Захід використовував як хімічну зброю під час Першої світової війни. За її словами, російський безпілотник скинув на військових у Донецькій області два боєприпаси з невідомим газом, який мав “аромат подрібненого мигдалю”.

Також надходили повідомлення про використання хлору та хлорпікрину – речовини, яка зазвичай використовується як пестицид і застосовувалася як хімічна зброя під час Першої світової війни німецькими військами.

Офіційно українські військові стверджують, що з початку повномасштабного вторгнення російські війська здійснили 626 газових атак. Проте Ребека Мачоровскі стверджує, що це “суттєва недооцінка”.

Ігор, командир української розвідувальної групи, що дислокується поблизу прифронтового міста Часів Яр у Донецькій області, розповів: “Майже на кожну позицію на нашій ділянці фронту скидали по одній-дві газові гранати на день”.

За його словами, багато українських військових зараз перебувають в окопах і укріплених районах під землею, тож росіянам важко атакувати зі звичайної артилерії або безпілотників, що випускають ракети.

“Єдине, що вони можуть зробити, – це успішно атакувати. Єдиний спосіб для них успішно атакувати нас – це газ”, – сказав Ігор.

Нагадаємо, днями у ЗСУ повідомили, що за місяць зафіксовано майже 400 випадків використання армією РФ хімзброї.

Раніше повідомлялося, що на новопавлівському напрямку РФ застосовує отруйні речовини.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button