Україна

РФ намагається використати родичів полонених проти України – омбудсмен


РФ намагається використати родичів полонених проти України - омбудсмен

Росіяни телефонують родичам і кажуть: “Ми готові віддати, а Україна не хоче забирати”. Дмитро Лубінець завпевняє, що це неправда.

Росія намагається використовувати родичів українських військовополонених для поширення невдоволення Україною. Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

“Росіяни хочуть використовувати родичів військовополонених проти України, проти державної влади України. Ми маємо системні факти про те, що росіяни телефонують родичам і кажуть: “Ми готові віддати, а Україна не хоче забирати”. Це неправда. Вони пропонують родичам виходити на мітинги, блокувати дороги, адміністративні будівлі. Або, наприклад, у нас є факти, коли родичів змушують фотографувати розміщення Збройних сил України, об‘єкти критичної інфраструктури і передавати їх”, – розповів омбудсмен.

Лубінець пояснив, що такі розмови з родичами полонених – це частина гібридної війни, й подякував усім, хто надають Україні інформацію про подібні факти.

Повідомляється також, що українська парамедикиня і волонтерка Юлія Паєвська (“Тайра”), визволена з російського полону торік, теж повідомила про маніпуляційні дії росіян: росіяни запевніяють сім’ї військовополонених з Укаїни в тому, що Україна нібито не хоче обмінювати солдатів, а готова на обмін тільки офіцерів.

“Вони намагаються таким чином пересварити родичів військовополонених”, – вважає Паєвська.

Нагадаємо, Дмитро Лубінець розкритикував реакцію ООН і МКЧХ на воєнні злочини росіян. Україна передала представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста й Організації Об’єднаних Націй верифікований відеозапис, на якому зафіксовано використання українських військовополонених як  “живого щита” на лінії зіткнення, але не отримала реакції. 

Обміни на полі бою та інтриги росіян навколо військовополонених

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button