Україна

Реєстр збитків відкриють до прийому заяв – Мін’юст


Реєстр збитків відкриють до прийому заяв - Мін юст

Наразі йдеться про відкриття однієї категорії заявників. Загалом Реєстр буде налічувати 40 категорій.

Через тиждень на Міжнародній конференції Відновлення справедливості для України, що відбудеться в нідерландському місті Гаага, в присутності міністрів іноземних справ та міністрів юстиції країн ЄС планується оголосити про старт технічного запуску Міжнародного Реєстру збитків – системи обліку заяв фізичних, юридичних осіб та держави Україна про відшкодування збитків, втрат, шкоди від агресії РФ проти України. Про це 25 березня повідомляє міністерство юстиції.

Зазначається, що реєстр почне прийом заяв на компенсації для постраждалих від війни. Наразі йдеться про відкриття однієї категорії заявників. Загалом Реєстр буде налічувати 40 категорій.

Категорії заяв включатимуть: втрату життя, катування та сексуальне насильство, а також тілесні ушкодження, примусове переміщення та примусове переселення осіб, втрату майна та доходу, інші форми економічних збитків, пошкодження критичної інфраструктури та інших державних об’єктів, збитки, завдані історико-культурній спадщині, збитки навколишньому середовищу тощо. Усі Категорії визначені Радою Реєстру.

Кожна категорія має свої правила подання, окрему затверджену Статутом Реєстру форму претензії. Для прийому заяв створено цифрову платформу. Передбачається, що всі заяви будуть тільки у цифровому форматі.

Зазначається, що вже створено всі органи управління Реєстру. Рада Реєстру прийняла пакет правил і положень Реєстру необхідних для запуску. Він включає правила подання, обробки та внесення заяв, а також категорії заяв, прийнятних для внесення до Реєстру збитків.

“Технічний запуск – це довгоочікувана подія, перший крок на шляху до забезпечення справедливості та компенсації для українців та країни. Цьому передувала титанічна робота великої кількості фахівців, експертів. Ми заручилися підтримкою ГА ООН, 43 країни нам дали “зелене світло”, цей етап ми майже пройшли і йдемо далі. На нас чекає старт роботи Міжнародної Комісії, яка буде присуджувати компенсації, орієнтовно на її створення піде щонайменше рік. Паралельно йдуть перемовини з партнерами щодо відкриття Компенсаційного фонду, наповнення якого планується за рахунок заарештованих активів РФ”, – зазначила заступниця Міністра юстиції України, керівниця напряму розробки Міжнародного Компенсаційного механізму Ірина Мудра.


Міжнародний Реєстр збитків – це перша складова Глобального Компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України ще у травні 2022 року разом з міжнародними партнерами. Компенсаційний механізм складається з Реєстру збитків, Компенсаційної комісії та Фонду.

Нагадаємо, у Києві відкрили створений під егідою Ради Європи офіс Реєстру збитків, завданих агресією Росією.

З міжнародними партнерам було обговорено подальшу роботу Реєстру збитків.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button