Україна

Репарації для Києва. Як ЄС передасть активи РФСюжет


Репарації для Києва. Як ЄС передасть активи РФ

Естонія готова першою в Євросоюзі передати Києву російські активи та показати приклад іншим союзникам.

Естонія планує до кінця місяця створити законодавчу базу, яка дозволить їй передати Києву російські заморожені в країні активи. Про це повідомив офіційний представник естонського міністерства закордонних справ Міхкель Тамм 9 січня.

Таким чином, Естонія може стати першою державою в Євросоюзі, яка передасть Україні заморожені активи РФ і покаже приклад іншим країнам. За оцінкою Таллінна, прибалтійська країна може передати близько 20 мільйонів євро.

Подробиці плану Естонії

Естонський МЗС та Мін’юст з грудня розробляють юридичний механізм переведення заморожених російських активів з Естонії в Україну. Вони планують подати проект пропозиції уряду до кінця січня.

Експерти в галузі права визнають, що, відповідно до загального права, складно накласти арешт на активи держави в іноземному суді. Хоча висловлювалися припущення, що неодноразове порушення міжнародного Росією права може полегшити пошук рішення.

“Це створить прецедент у міжнародному праві. Те саме стосується і створення надзвичайного трибуналу для притягнення Російської Федерації до відповідальності за злочини агресії. Це, безумовно, крок, який значно послабить Росію, стримає агресора, і тому для нього є політичне обґрунтування”, – сказав міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу.

Однією з можливостей юридичного обґрунтування передачі є загальний принцип міжнародного права, який передбачає, що суб’єкт, який завдав шкоди, має сплатити відшкодування.

“Я думаю, що на основі цього принципу це юридично можливо та політично необхідно”, – сказав міністр закордонних справ.

Як повідомляють державні ЗМІ Естонії, перша пропозиція уряду буде зроблена до лютого.

“Безперечно, для цього також буде потрібна чіткіша законодавча база, але тоді це потрібно зробити невідкладно”, – сказав Рейнсалу.

За його словами, у цій структурі слід розглядати як гроші, так і матеріальні активи, такі як нерухомість. Рейнсалу також заявив, що вплив Естонії, якщо вона працюватиме поодинці, не буде значним, тому Європейська комісія також повинна працювати над пошуком загальноєвропейського рішення.

Обговорення арешту активів РФ у Німеччині

Німеччина також готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні відновитися, якщо юридичні питання будуть вирішені і союзники наслідуватимуть її приклад.

Загалом Берлін не заперечує можливості таких дій, проте намагається утриматися від одноосібних кроків і чекає на консолідовану позицію ЄС. Також у Німеччині з цього питання існують розбіжності й у правлячій коаліції. Про це пише Bloomberg із посиланням на людей, знайомих із дискусіями.

Зокрема, міністр закордонних справ Анналена Бербок наполягає на тому, що арешт, принаймні, частини заморожених активів має бути варіантом. А міністр фінансів Крістіан Лінднер, який очолює вільну демократію, яка виступає за бізнес, обережніший. Він стурбований тим, що конфіскація активів російського Центробанку може створити небезпечний прецедент і затягнути європейські країни та їхніх союзників у юридичну трясовину.

У Німеччині також пропонують, що замість прямого арешту вірогіднішим законним шляхом був би арешт активів осіб, викритих у причетності до російських військових злочинів. Однак на розгляд таких справ у судах можуть піти роки, що може звести таку ініціативу до простого символізму.

Зазначимо, що деталі обговорень показують, що можливість арешту активів виходить за межі теоретичних дискусій та переходить у практичну реалізацію, але залишаються серйозні перешкоди. Канцлер Німеччини Олаф Шольц хоче, щоб будь-який крок був узгоджений із союзниками та юридично чистий.

Скільки може отримати Україна

У вересні 2022 року, ще до початку російських атак на енергетичну інфраструктуру, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оцінив прямі фізичні збитки в результаті війни в 326 мільярдів доларів. Ця сума відповідає обсягу заморожених коштів за Центральний банк РФ. Україна вимагає доступу до цих коштів, а також закордонних активів російських державних компаній та конфіскованого майна олігархів РФ.

Наприкінці листопада президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Кремль має заплатити за руйнування в Україні. Вона зазначила, що для компенсації можуть бути використані, зокрема, заморожені активи Центробанку РФ та олігархів.

Офіційно в Євросоюзі повідомили, що окрім згаданих 300 мільярдів доларів, на території країн-членів також заморожено 19 мільярдів євро російських олігархів. За даними ЗМІ, на середину листопада ЄС заморозив російські активи близько 68 мільярдів євро, з яких обсяг державних резервів Росії оцінюється в 33,8 мільярда євро, повідомляє DW.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button