Україна

Рекордний хабар: екс-менеджер Burisma перерахує 100 млн на дрони для ЗСУ


Рекордний хабар: екс-менеджер Burisma перерахує 100 млн на дрони для ЗСУ

Фігурант справи Злочевського отримав умовний термін. Андрія Кічу також зобов’язали переказати 100 млн гривень на Армію дронів.

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду у вівторок, 28 березня, затвердила угоду про визнання винності, укладену між прокурором Спеціальної антикорупційної прокуратури та одним із колишніх керівників групи компаній Burisma Group, афілійованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президента Віктора Януковича. Про це повідомила прес-служба САП.

У повідомленні не вказується прізвище обвинуваченого, однак у Центрі протидії корупції зазначають, що йдеться про Андрія Кіча.

Його звинувачували у пособництві Злочевському у наданні у 2020 році рекордного хабара – 5 млн доларів керівникам НАБУ та САП. Гроші намагалися дати за закриття справи Реалбанку, де підозрюваним також є Злочевський. Екс-міністра підозрюють у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Національного банку України, виданого Реалбанку.

Суд засудив Кічу до п’яти років ув’язнення та звільнив від відбування покарання з випробувальним терміном в один рік.

За умовами угоди, Кіча повністю визнав свою провину, погодився співпрацювати зі стороною звинувачення, а також упродовж п’яти днів має перерахувати 100 мільйонів гривень, які витратять на дрони для армії.

Це на додаток до шести мільйонів доларів вилученого хабара, які ще в квітні 2022 року передали Силам спеціальних операцій, а також 30 мільйонів гривень застави Кічі, які з ініціативи заставника теж переказали на потреби армії.

Зазначається, що раніше у цій справі на угоду також пішла колишня податківець Олена Мазурова. Їй теж дали п’ять років умовно, але з випробувальним терміном на два роки.

Наразі ВАКС продовжує судити колишнього першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Миколу Ілляшенка та самого Злочевського. Останнього судять заочно.

Нагадаємо, у 2017 році міжнародна енергетична група Burisma з нафтогазовими активами в Україні заявила про закриття в країні всіх справ стосовно президента групи Миколи Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

Проти Злочевського в Україні було відкрито два кримінальні провадження – за зловживання службовим становищем та заволодіння бюджетними коштами, а також за незаконне збагачення.

У 2019 році в Генпрокуратурі повідомили, що Злочевський знову оголошений у розшук. Він фігурує у 13 кримінальних провадженнях, які будуть передані СБУ чи НАБУ.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button