Україна

Приєднання України до енергомережі ЄС – Олег Пендзин вказав на труднощі в реалізації такої ініціативи – 1News


Фото з відкритих джерел

Зараз для українців діє дотаційний сертифікат, каже Олег Пендзин

Успішність і швидкість приєднання України до європейської енергомережі викликає сумнів, оскільки енергосистеми України і ЄС мають різні частоти. А якщо воно відбудеться, то однозначно буде тягнути за собою виведення тарифів на електричну енергію для населення на ринковий рівень. Про це в ефірі на “Першому Незалежному” під час включення заявив економіст Олег Пендзин.

https://www.youtube.com/watch?v=2_PCqJjpwNU

Експерт, коментуючи інформацію про відключення України на три доби від енергосистеми РФ і Білорусі і подальшу інтеграцію у європейську енергомережу, зауважив, що зараз в Україні працюють всі енергоблоки на АЕС і є профіцит електроенергії на ринку. Олег Пендзин каже, що не вбачає ризиків, що українські споживачі залишаться без електропостачання упродовж 72 годин, коли енергосистема країни від’єднається.

1News за темою: Аварійна допомога обходиться “Укренерго” в рази дорожче, ніж імпорт електроенергії приватними компаніями, – Марунич

“А ось що стосується приєднання до європейської енергомережі, у мене тут є дуже багато сумнівів, що стосуються успішності і швидкості такого приєднання. Просто треба розуміти, що у нас із європейською енергомережею частоти різні. Частоти, на яких працювала єдина енергосистема колишнього Радянського Союзу, відрізняється від тих частот, якими сьогодні оперує Євросоюз. На сьогоднішній момент у нас є єдина теплова електростанція, яка приєднана до енергосистеми Європейського Союзу, це так званий Бурштинський енергетичний острів, який працює синхронізовано з європейцями, і який дає маневрову електричну енергію. Оператор, який керує запуском цього острова, сидить під Варшавою, я маю на увазі у межах європейської енергетичної мережі. Як це буде синхронізовано з усім решта енергетичним господарством України, у мене надзвичайно великий сумнів, тому що цей буде потребували дуже великих грошей”, – сказав Олег Пендзин.

Економіст також пояснив, як синхронізація української і європейських електромереж може вплинути на тарифи на електроенергію. Він зазначив, що на сьогодні тариф на електроенергію у Євросоюзі менший, ніж для української промисловості і у 2,5 раза більший, аніж для населення.

1News за темою: Разумков про стан енергетики: А якщо завтра Білорусь не надасть електроенергію, чи є запасний план?

“Просто у нас сьогодні з вами діє дотаційний сертифікат. 1,44 за кіловат-годину на перші 250 кіловат – це абсолютно не ринкова цифра. Я вам більше можу сказати, що на сьогоднішній момент тільки саме транспортування електричної енергії коштує 1,5 грн за кіловат. Тобто, по суті, оплачуючи 1,44 грн, нам електрична енергія дістається безкоштовно. Але ж це не так. У дійсності за цю “безкоштовність” доплачує українська промисловість, яка, відповідно до дотаційного сертифікату, має набагато вищий тариф на електричну енергію, ніж у Євросоюзі. Тож тут питання достатньо складне. І, до речі, подібне приєднання однозначно буде тягнути за собою виведення тарифів на електричну енергію для населення на ринковий рівень”, – наголосив Олег Пендзин.

Нагадаємо, Україна планує наприкінці лютого на три дні відключитися від енергосистеми Білорусі та Росії. Це необхідно для тестування роботи системи в ізольованому режимі та інтеграції в 2023 році з європейською мережею.

У Міненерго Білорусі виданню БЕЛТА повідомили, що відключення заплановано на 24-26 лютого 2022 року і що українська сторона погодила свої дії з білоруською стороною і поінформувала про це. Цю інформацію виданню РБК підтвердили в російському “Системному операторі Єдиної енергетичної системи”, зазначивши, що Москва співпрацює з Києвом з цього питання.

Раніше повідомляли, що Білорусь почала надавати аварійну допомогу українській енергосистемі.


Джерело

Back to top button