Україна

Привласнили 12 млн на захисті для танків: ділки отримали підозру


Привласнили 12 млн на захисті для танків: ділки отримали підозру

Йдеться про розкрадання на держзамовленні Міноборони щодо динамічного захисту для танків ЗСУ у березні 2022 року.


Служба безпеки та Національне антикорупційне бюро України зібрали доказову базу на організаторів ще однієї схеми привласнення коштів оборонного бюджету України. Про це повідомила пресслужба СБУ в середу, 14 серпня.
 
Мова йде про розкрадання на держзамовленні Міноборони щодо динамічного захисту для танків ЗСУ у березні 2022 року.
 
Тоді для серійного виготовлення відповідних комплектуючих було укладено договір з машинобудівною компанією у Києві. Однак, екскерівник держпідприємства та його головний бухгалтер вирішили за рахунок державного контракту отримати незаконний “прибуток”.
 
Для цього вони штучно завищили вартість замовленої продукції, а отриману “різницю” вивели у тінь через підконтрольні комерційні структури.
 
Оборудка завдала збитків державному бюджету у майже 12 млн гривень.
 
Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії службових осіб держпідприємства та учасників схеми та заблокували її на початку 2023 року. З того часу тривали експертизи та інші процесуальні дії.
 
Наразі повідомлено про підозру колишньому генеральному директору держпідприємства, його бухгалтеру та одному з ключових фігурантів схеми – очільник комерційної структури, через яку фігуранти виводили бюджетні кошти у тінь.
 
Керівника комерційної структури затримано у Києві. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.

 
Підозру також отримав колишній помічник керівника державної компанії-підрядника та його спільник – особа, яка надала власні реквізити для обготівковування викрадених грошей. Також заочні підозри отримали екскерівник державної компанії-підрядника та його головний бухгалтер, які переховуються за кордоном.
 
Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, днями заступника глави Міненерго Олександра Хейла затримали на хабарі у 500 тисяч доларів. Урядовець за гроші обіцяв надати дозвіл на вивезення гірничо-видобувного обладнання з прифронтового району.

Бухгалтерку постачальника Міноборони затримали з 4,7 млн євро

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button