Україна

Проведення засідань Верховної Ради в дистанційному форматі небезпечно, – діджитал-експерт – 1News

Верховна Рада України


Фото з відкритих джерел

Дистанційне проведення засідань Верховної Ради, анонсоване першим віце-спікером парламенту Олександром Корнієнком, може бути небезпечним. Так вважає засновник агентства LEAD9 Mobile Marketing, діджитал-експерт Назар Гриник, пише Анна Пєшкова.

“В цілому це не дуже безпечно. Були випадки, коли в Zoom журналісти несанкціоновано підключалися до урядових засідань. І враховуючи рівень цифрової гігієни наших депутатів, я думаю, таке може бути і у нас. Реально захищені тільки державні канали зв’язку, але це дорога штука”, – говорить Гриник в коментарі 112ua.tv.

Гриник нагадує про інцидент, коли голландському журналісту Даніелю Верлаану вдалося проникнути на конфіденційну відеоконференцію міністрів оборони ЄС. Сталося це завдяки тому, що міністр оборони Нідерландів випадково опублікував в Twitter фотографію, що містить адресу для входу і частина PIN-коду: 5 цифр з 6. Журналіст просто підібрав потрібну цифру. Зустріч була припинена через порушення, про нього повідомили владі. Цей інцидент підняв питання про безпеку конфіденційних зустрічей ЄС.

Нагадаємо, віце-спікер Ради Олександр Корнієнко 8 лютого оголосив про намір впровадити систему для онлайн-голосування нардепів, а 14 лютого – знову підтвердив цей намір на засіданні Погоджувальної ради парламенту. Незважаючи на масштабне обговорення ініціативи в ЗМІ, її досі не внесли в Раду. При цьому глава партії “Голос” Кіра Рудик повідомила, що систему нібито вже навіть почали встановлювати на планшети нардепів.

Керівник управління комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради Олексій Сидоренко 8 лютого повідомив, що така онлайн-система вже готова і тестується, проте її планують застосовувати тільки в комітетах. Втім, Сидоренко підкреслив, що надалі її можна буде використовувати і для “інших цілей”.

Детальніше про організацію дистанційної роботи для народних депутатів читайте в матеріалі “Голосування поза стінами парламенту. Чому Зеленський хоче відправити Верховну Раду працювати на удаленку” задля 112ua.tv.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button