Україна

Президент відповів на петицію відносно його відставки

Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію № 22/053360-еп з ініціативою відносно його відставки.

Зеленський у відповіді зазначив, що Конституція України чітко визначає умови, за яких Президент країни має залишити свою посаду. Їхній перелік зазначений у статті 108 Основного Закону нашої з вами держави.

«Отже, «повноваження Президента України припиняються достроково у разі:

  • відставки;
  • неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров’я;
  • усунення з поста в порядку імпічменту;
  • смерті».

З об’єктивних і, сподіваюся, зрозумілих вам причин залишити свою посаду відповідно до пунктів 1, 2 та 4 я не можу», – пише Президент України.

Він зазначає, що не може знехтувати волею 73% виборців, «які взяли участь у голосуванні у другому турі виборів Президента України та підтримали його кандидатуру».

«По-друге, я, звісно, втомлююсь (особливо у старому офісі з привидами комунізму в шафах), але в цілому непогано почуваюся. І планую й надалі підтримувати добру фізичну форму», – додає Зеленський.

Окремо він запропонувати ініціаторам петиції вимагати у народних депутатів України якомога швидшого голосування за проект Закону «Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)», який був поданий до Верховної Ради 29 травня цього року.

«Підтримка народними обранцями цього законопроекту, яким я починаю боротьбу за зняття недоторканності з усіх без винятку посадовців та процес жорсткого очищення влади від старих корумпованих політиків, дасть змогу вам домагатися моєї відставки у законний, а головне – реальний спосіб», – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів всього за добу.

Петицію 22 травня зареєстрував Максим Безрук.

У петиції він звертається до новообраного Президента Володимира Зеленського, зазначаючи, що голосування за нього в більшості було протестним.

«Насправді Ви не маєте підтримки 73% виборців. Ваша особа зовсім не об’єднує більшість українців, що мають різні, почасти діаметрально протилежні погляди і бажання. Ви консолідували протест, не даючи конкретних обіцянок і політичних орієнтирів, однак тепер, після обрання і інавгурації, Ви не можете не мати конкретного шляху», – пише автор петиції.

У ній також зазначається, що перші ж заяви та дії Президента розчаровують виборців, «розбивають цю тимчасову ситуативну народну консолідацію».

«Користаючись відсутністю змістовних обіцянок народові, Ви почали приписувати народній волі власні забаганки. Складається неприпустима ситуація, коли «слуга народу» не має моральних зобов’язань перед своїм народом, сформованих у передвиборчому процесі», – додає автор.

«Тому ми, народ України, вимагаємо Вашої негайної відставки з посади Президента України!», – підсумовується у петиції.

Back to top button