Україна

Правоохоронці завершили розслідування справи екс-нардепа Семена Семенченка

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо дев’яти осіб, серед яких колишній народний депутат України. Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

Розслідуванням встановлено, що з 2018 року на території міста Києва та Київської області під керівництвом колишнього народного депутата України діяло не передбачене законом збройне формування. Воно мало у своєму розпорядженні тренувальну базу військового типу, арсенал зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Учасники постійно проходили відпрацювання бойових вмінь та навиків, у тому числі за кордоном.

Керівником цього збройного формування організовано, а його учасниками в липні 2019 року здійснено терористичний акт – постріл із протитанкового гранатомету в будівлю одного з українських телеканалів в м. Києві (мова вочевидь йде про 112 канал – ред. 1News).

Крім того один із засновників цього формування входив до складу організованої групи, яка здійснювала незаконне ввезення поза митним контролем сумнівної якості та комплектації товарів військового призначення для подальшої реалізації їх підприємствам оборонного сектору економіки України за завищеними цінами і з порушенням встановлених законом процедур закупівлі.

Наразі дев’яти особам та їх захисникам надано доступ до матеріалів досудового розслідування для ознайомлення. Їм інкриміновано створення не передбачених законом збройних формувань та участь у їх діяльності, терористичний акт, незаконне поводження зі зброєю, порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю (ч.2, ч. 3 ст. 260, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 333 КК України).

Кримінальні провадження щодо дев’яти інших учасників цього збройного формування раніше було скеровано до суду.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося  Управлінням Служби безпеки України у м. Києві та Київській області.

Прес-служба Офісу Генпрокурора не називає екс-народного депутата, про якого йде мова. Але очевидно, що це Семен Семенченко, який перебуває під вартою.

Додамо, що Служба безпеки України викрила та припинила діяльність не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування, так званої «приватної військової кампанії».

За даними СБУ, до її складу входили колишній народний депутат України Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкому загалу, як «позаштатний агент НАБУ».

Back to top button