Україна

Поставки природного газу між Польщею та Німеччиною російським газопроводом “Ямал – Європа” зупинили – новини


Фото з відкритих джерел

Із 21 грудня трубопровід працює в реверсному режимі та постачає газ до Польщі, а не до Німеччини як зазвичай

Поставки природного газу між Польщею та Німеччиною російським газопроводом “Ямал – Європа” зупинили в середу, 2 лютого. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на дані німецького мережевого оператора Gascade.

Зазначимо, із 21 грудня трубопровід працює в реверсному режимі та постачає газ до Польщі, а не до Німеччини як зазвичай.

Очікувалося, що газопровід відновить звичний режим експорту на захід після бронювання “Газпромом” транзитних потужностей на вісім годин. Але вранці трубопровід, попрацювавши близько двох годин, зупинився в обох напрямках.

Ціни на блакитне паливо одразу відреагували на це і поповзли вгору. Зокрема, під час біржових торгів вартість газу зросла до понад $900 за тисячу кубометрів. Ціна березневого ф’ючерсу на газовому хабі TTF у Нідерландах зросла до $918,2 за тисячу кубометрів. Попередньої доби газ на торгах коштував $880 за тисячу кубометрів.

Також Reuters повідомляє, що Захід звинуватив Росію в умисній зупинці поставок газу й у сприянні зростанню цін до рекордного рівня, зокрема щоби змусити регулятора Німеччини якнайшвидше сертифікувати нову гілку “Північного потоку – 2”. Росія відкидає ці претензії.

Новини за темою: Нові газові реалії України: Поставки газу з Угорщини та перспектива будівництва українсько-польського газопроводу

Раніше повідомлялося, що Україна та Польща домовилися про будівництво газопроводу, який дасть змогу наростити обсяг блакитного палива, що постачається на схід. 


[ad_2]
Source link

Back to top button