Україна

Посол ЄС розповів про інтеграцію українських біженців


Посол ЄС розповів про інтеграцію українських біженців

Початок навчального року був визначальним моментом. Матері все одно долучають дітей до українського навчання навіть із-за кордону.

Глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що в Європейському Союзі немає спільного розуміння, чи розпочинати інтеграцію українських біженців, оскільки невідомо, як довго триватиме війна. Про це він сказав в інтерв’ю РБК-Україна.

“Немає загальноєвропейської політики щодо того, чи розпочинати інтеграцію українців-біженців. Але я повністю переконаний у тому, що загальний настрій у європейських суспільствах і владі був дуже гостинним до них. Я не перераховуватиму всіх видів допомоги, яку українці отримують автоматично”, – розповів він.

За словами Маасікаса, є спільне розуміння, що війна триває, і біженці чи більшість із них не можуть повернутися.

“Я не думаю, що в будь-якій із країн-членів ЄС є політика швидше інтегрувати цих людей, тому що це потрібно їх ринкам праці. Розуміння вашої ситуації залишається дуже стійким”, – заявив посол.

Як зазначив Маасікас, головний чинник – непередбачуваність ситуації.

“Більшість людей хочуть повернутися в Україну, і я б цього хотів, тому що Україні ці люди потрібні. Багато хто вже повернувся”, – сказав він.

За словами посла ЄС, початок навчального року був визначальним моментом. Багато українських матерів все одно долучають своїх дітей до українського навчання, хай і з-за кордону.

Маасікас також зазначив, що українці дуже працьовиті.

“Скрізь, де є українські біженці (у тому числі й у моїй рідній країні, в Естонії, де вони становлять 4% населення), вони хочуть почати працювати якнайшвидше. Завжди перше покоління мігрантів, як правило, працює на сходинку нижче від свого освітнього та кваліфікаційного рівня, на жаль, в основному через мовні та культурні аспекти. Але дуже багато з них знайшли собі роботу”, – розповів посол.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад вісім мільйонів українців виїхали до країн Європейського Союзу, але близько п’яти мільйонів із них уже повернулися додому.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button