Україна

Порошенко та Гонтарєва виграли суд у Лондоні проти Суркіса у справі щодо націоналізації ПриватБанку

Ігорю Суркісу необхідно буде компенсувати судові витрати, які становлять понад $2 млн

Високий суд Лондона відмовив у позові Ігорю Суркісу та групі компаній проти Петра Порошенка та Валерії Гонтаревої у справі, пов’язаній з націоналізацією ПриватБанку, з вимогою компенсації на суму понад $350 млн.

Про це інформує 1NEWS.

“Сьогодні вийшло рішення Лондонського суду, яким повністю відмовлено Ігорю Суркісу та групі компаній, що належать його сім’ї, в позові про націоналізацію ПриватБанку. Позов на суму понад $350 млн. Були заявлені претензії до п’ятого президента України Петра Порошенка та колишньої глави Нацбанку Валерії Гонтаревої. Ці претензії суд визнав неспроможними”, – повідомив адвокат Ілля Новіков.

За його словами, співробітники українського МЗС намагалися ввести Лондонський суд в оману, відправивши офіційний лист про те, що Україна в особі МЗС відмовилася від державного суверенного імунітету за цим позовом.

“Якби суд визнав цю версію, в кінцевому рахунку платити $350 млн плюс відсотки довелося б з бюджету України. (…) Цей лист підписав пан Лук’янов, який був виконувачем обов’язків державного секретаря МЗС”, – відповів Новіков.

За словами адвоката Ігоря Голованя, НАБУ та СБУ мають підстави розпочати досудове розслідування про походження цього листа у вигляді рішення Лондонського суду.

Він додав, що Ігорю Суркісу необхідно буде компенсувати судові витрати, які становлять понад $2 млн.

Водночас, як заявляє джерело, ознайомлене з перебігом судових розглядів навколо ПриватБанку, зазначений позов був поданий із вимогою компенсації за невиконання умов з продажу екс-главі держави приблизно 25% акцій телеканалу “1+1”, які належать братам Суркісам.

Позивачами у справі виступали Ігор Суркіс та компанії Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Back to top button