Україна

Понад 80% українців перейшли на державну мову – омбудсмен


Понад 80% українців перейшли на державну мову - омбудсмен

Рівень використання української мови значно збільшився від початку повномасштабного вторгнення, зазначає Тарас Кремінь.

 
Громадяни України стали частіше вимагати отримання інформації державною мовою. Про це заявив мовний омбудсмен Тарас Кремень в інтерв’ю газеті Думська, опублікованому в понеділок, 29 серпня.
 
Він зазначив, що результати соціологічних досліджень, проведених різними інститутами з початку війни, свідчать: понад 80% громадян України перейшли, переходять або вимагають, щоб з ними спілкувалися державною мовою.
 
“Результати соціологічних досліджень 2022 року, проведених різними інститутами, свідчать про те, що понад 80 відсотків громадян України або перейшли, або переходять, або вимагають, щоб з ними спілкувалися українською мовою. Я думаю, що фактор війни є одним із тих, що на це вплинуло”, – наголошує Кремінь.
 
Омбудсмен назвав мову “зброєю”. За його словами, якщо понад 80% громадян України поділяють вимоги закону про функціонування української мови, то “наша армія – це десятки мільйонів громадян України”.
 
За його словами, мовний закон – “головний закон воєнного стану”.
 
“У нас є всі можливості остаточно позбутися атавізмів колонізації і дійсно утвердитися як велика нація з блискучою українською мелодійною мовою та надзвичайно героїчним українським народом та нашими Збройними силами”, – зазначає він.
 
При цьому омбудсмен зазначає, що законом не забороняється спілкування “материнською мовою” у побуті.
 
Нагадаємо, українці подали рекордну кількість скарг щодо порушення закону про мову в інтернеті. З 16 липня усі українські інтернет-ресурси мають мати стартову сторінку українською мовою.
 
Крім того, уряд України розробив законопроект про функціонування англійської мови міжнародного спілкування.
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button