Україна

ООН розгляне проєкт резолюції України щодо ядерної безпеки


ООН розгляне проєкт резолюції України щодо ядерної безпеки

Документ наголошує на необхідності безпечного використання ядерної енергії та збереження українських атомних електростанцій під суверенним контролем України

Генеральна асамблея ООН розгляне підготовлений Україною проект резолюції щодо ядерної безпеки, який підтримують десятки країн. Про це повідомив представник України при ООН Сергій Кислиця на платформі X, у четвер, 11 липня.

Повідомляється, що 11 липня на розгляд винесуть резолюцію “Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС”.

Документ наголошує на необхідності безпечного використання ядерної енергії та збереження українських атомних електростанцій під суверенним контролем України.

“У проєкті резолюції Генасамблеї нагадується, що на Саміті наголошувалося, що будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю і що українські атомні електростанції та установки, зокрема ЗАЕС, повинні залишатися під повним суверенним контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ”, – зазначив Кислиця.

Кислиця виловив вдячність країнам, котрі ще до голосування підтримали проєкт, серед яких зокрема: Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Канада, Франція, Німеччина, Японія, Велика Британія, США та інші.

Засідання розпочнеться 11 липня орієнтовно о 22:30 за київським часом.

Як відомо, 9 липня Радбез ООН зібрався на засідання для обговорення обстрілу лікарні Охматдит. Росія є постійним членом Радбезу і очолює його за принципом ротації. Вона може ветувати резолюції цього органу ООН.

Раніше Рада Безпеки ООН відхилила проєкт резолюції Росії про нерозповсюдження зброї в космічному просторі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button