Україна

Починається прорив? Просування ЗСУ на ПівдніСюжет


Починається прорив? Просування ЗСУ на Півдні

Розвідка Великобританії наголошує, що російські окупаційні війська для стримування наступу Збройних сил України проводять локальні провальні контратаки.

У Запорізькій області назріває прорив ЗСУ. Аналітики ISW відзначають “дуже динамічну ситуацію” в українському контрнаступі та “позитивні показники” на ділянці фронту біля Оріхова Запорізької області.
 
Оріхівський виступ
 
Станом на 24 вересня ЗСУ наступали на трьох напрямках у районі Оріхівського виступу:
 
– вели атаки з Роботино у напрямку Новопрокопівки;
 
– наступали у район західніше Вербового;
 
– вели наступ на ділянці на північ від Вербового.
 
Окупаційні війська намагаються оборонятися у цьому районі силами трьох дивізій: 76-ї та 7-ї десантно-штурмових дивізій (ВДВ) та 42-ї мотострілецької дивізії (58-а загальновійськова армія Південного військового округу армії РФ).
 
Російські джерела повідомили, що ЗСУ ще 22 вересня пробилися до Вербового і станом на 24 вересня продовжували атаки в цьому населеному пункті із застосуванням бронетехніки. На геолокованих кадрах, опублікованих 24 вересня, видно, як українська БМП діє на західних околицях села Вербове. Один із російських Телеграм-каналів, пов’язаний із російськими силами ВДВ, повідомив, що станом на 24 вересня ЗСУ нібито зайняли половину Вербового. Це джерело також звинуватило Міністерство оборони Росії у спробі приховати “прорив у Вербовому” – тактичний прогрес ЗСУ в районі селища. 
 
Кілька російських джерел 24 вересня повідомили, що українські сили продовжують розгортати в районі Вербової техніки, зокрема БМП Бредлі. Український Генштаб повідомив лише про те, що ЗСУ захопили нові неуточнені позиції поблизу Вербового 24 вересня.
 
Чи буде оточення?
 
Окремі російські джерела констатували загрозу оточення 56-го полку ВДВ РФ, дислокованого в Новофедорівці, через настання ЗСУ на північ від Вербового. 22 вересня одне з джерел, близьких до ПДВ, попередило, що українські сили знаходяться за 7 км від можливості оточити сили 56-го полку ПДВ, якщо його командир не ухвалить рішення відійти з Новофедорівки на інші підготовлені позиції. ISW не оцінює ймовірність оточення цього полку ВДВ, хоча констатує, що українські сили справді можуть ізолювати його від решти сил 7-ї дивізії ВДВ, якщо полк із незрозумілих причин залишиться на своїх поточних позиціях, а ВСУ вдасться обхідний маневр на північ від Вербового. Про можливість такого маневру 22 вересня повідомив український військовий журналіст Костянтин Машовець.
 
Дані “пожежного” сервісу NASA FIRMS/VIIRS про термічні аномалії, зібрані 22-24 вересня, демонструють їхню надзвичайну інтенсивність на північ від Вербового. Ці аномалії ISW вважає показником, що підтверджує інтенсивність бойових дій на північ від Вербового та відповідні повідомлення про такі дії у російських та українських звітах про активність ЗСУ між Новофедорівкою та Вербовим.
 
Безглузді дії росіян
 
Російські сили продовжують витрачати значну бойову міць на контратаки, щоб утримати свої поточні позиції, і, схоже, не дотримуються оперативно обґрунтованого курсу дій, який вимагав би від них відступати на підготовлені оборонні позиції на південь, констатують в ISW.
 
Ешелонована оборона на півдні України могла б дозволити російському командуванню розгорнути глибоку оборону на наступних рівнях оборони. Натомість російські війська витратили значну кількість живої сили, техніки та зусиль, щоб утримати передові оборонні позиції на півдні України, і відійшли на наступні оборонні позиції лише під прямою загрозою просування України.
 
Такі дії військового командування РФ, ймовірно, посилюють асиметричний рівень виснаження окупаційних сил, якого намагаються досягти ЗСУ у контрнаступі.
 
Розвідка Великобританії також наголошує, що російські окупаційні війська для стримування настання Збройних сил України проводять локальні провальні контратаки.
 
За даними відомства, російські окупанти намагаються стримати українські сили як на Оріхівському, так і Бахмутському напрямах, докладаючи при цьому значних зусиль. Однак на обох напрямках українські війська відбили ці атаки та втримали нещодавно звільнені території.
 
Британська розвідка також посилається на коментарі російської військової спільноти, які свідчать про глибоке розчарування серед тих, хто брав участь у цих контратаках, особливо під Бахмутом.
 
У них повідомляється про “непродумані” наступальні дії, відсутність артилерійської підтримки та великі втрати, зазначають у британському відомстві.
 
У розвідці наголосили, що за останні дев’ять місяців окупаційні війська РФ в Україні довели, що здатні проводити запеклі оборонні операції, проте не здатні проводити наступальні дії.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button