Україна

По Трипільській ТЕС Росія вдарила ракетами, “гіршими за Кинжал” – ЗМІ


По Трипільській ТЕС Росія вдарила ракетами, гіршими за Кинжал - ЗМІ

Це не перше використання Х-69 для удару по Україні, як мінімум, перша згадка про їх використання вперше з’явилась у лютому 2024 року, хоча поодинокі випадки були ще у 2023 році, повідомляє військовий портал Defense Express.

Під час удару по Трипільській ТЕС російські війська застосували нові крилаті ракети Х-69, які зруйнували найпотужнішу теплоелектростанцію Київщини. Про це свідчать знайдені уламки цієї ракети, пише військовий портал Defense Express із посиланням на власні джерела.

Зазначається, що дальність пуску ракет становить близько 400 км, що перевищує оцінки дальності Х-69 у 300 км як чергової ітерації Х-59МК2.

“Це не перше використання Х-69 для удару по Україні, як мінімум, перша згадка про їх використання вперше з’явилась у лютому 2024 року, хоча поодинокі випадки були ще у 2023 році. Згодом ця неофіційна інформація знайшла підтвердження завдяки публікації Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) про дослідження уламків Х-69”, – йдеться в публікації.

Видання пише, що Х-69 – російська дозвукова крилата ракета для літаків тактичної авіації, запуск її можливий з літаків Су-34 та Су-35, і саме вона має стати основною крилатою ракетою для Су-57.

“Попри те, що ця ракета дозвукова та має меншу бойову частину ніж “гіперзвуковий” Х-47М2 “Кинжал”, використанням РФ саме Х-69 для удару по Трипільській ТЕС, як це не дивно, можливо вважати гіршою ситуацією”, – пише Defense Express.

Як пояснює видання, по-перше, результативний удар цієї ракети свідчить про можливості її проникнення повз очевидно виснажену українську протиповітряну оборону;.по-друге, її запуск з літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МиГ-31К, по-третє, її використання саме за рахунок запуску з Су-34 чи Су-35 може бути більш масовим за рахунок більшої кількості носіїв.

Але після того, як у РФ налагодять її повномасштабне серійне виробництво, бо наразі мова не йде про її запаси. На вже детально дослідженій у лютому ракеті номери відповідали виробництву в кінці 2023 року, – йдеться далі в публікації.

Повідомляється також, що дальність застосування цієї ракети у 400 км є достатньою для ураження значної кількості об’єктів на території України з літаків тактичної авіації, які цілком можуть наближатися до кордону чи до лінії фронту на дальність 50-70 км.

Нагадаємо, вночі 11 квітня ворог зруйнував Трипільську ТЕС на Київщині.

Центренерго заявило про втрату усієї генерації

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button