Україна

План “Майдан-3”. Інформаційна кампанія РосіїСюжет


План Майдан-3 . Інформаційна кампанія Росії

Комітет з питань розвідки при президенті України заявив, що кульмінація російської інформаційної спецоперації проти України буде найближчим часом.

 
Розхитати ситуацію в Україні зсередини – традиційне завдання Росії. На думку української влади, такі спроби значно активізуються в березні – травні. Що відомо про інформаційну кампанію під назвою Майдан-3?
 
Усунення президента
 
Президент Володимир Зеленський кілька разів заявляв, що план дезінформації Майдан-3 передбачає його усунення будь-якими інструментами.
 
“Мета – змінити президента. Може не шляхом вбивства, але це заміна. Вони використовують будь-який інструмент у наявності”, — говорив Зеленський у листопаді 2023 виданню The Sun.
 
Комітет з питань розвідки за президента України заявив, що кульмінація російської інформаційної спецоперації проти України буде найближчими тижнями, а Росія розраховує, що до першої половини червня їй вдасться розхитати ситуацію і завдати Україні військової поразки на сході.
 
“Основні напрямки та цілі ворога – зрив української мобілізації, поширення дезінформації про нездатність України здобути перемогу, створення та поширення фейків про “втому від України” серед наших партнерів та союзників у світі. Глобальна міжнародна мета росіян – зменшити підтримку нашої країни з боку проукраїнської коаліції у світі. Мета росіян усередині України – деморалізувати українців, посіяти паніку серед населення, вбити клин між військовослужбовцями та цивільними, посварити всіх з усіма, зокрема представників політичного керівництва країни, громадянського суспільства”, – йдеться у заяві комітету.
 
Грошей не шкодують
 
Комітет з питань розвідки зазначив, що у листопаді минулого року, у рамках спецоперації “Майдан-3” на поширення антиукраїнських настроїв лише на платформі Telegram Росія витратила майже 250 млн. доларів. Натомість, як повідомляє розвідка, загальний бюджет операції становив астрономічні 1,5 млрд доларів. Це найдорожча “акція” російських спецслужб в історії.
 
Питання легітимності влади
 
“Методика кампанії – традиційна для російських спецслужб: поставити під сумнів легітимність прийнятих в Україні після 20 травня владних рішень, поширити панічні настрої, зневіру, штучно протиставити цивільних та військових, посварити нас із нашими союзниками, поширити у суспільстві всілякі “теорії змови” – йдеться у повідомленні комітету.
 
Йдеться про те, що у травні закінчиться термін першої каденції Володимира Зеленського на посаді президента. Проводити нові вибори в умовах військового режиму, згідно з Конституцією, неможливо.
 
Сам Зеленський також попереджав про розмови щодо його нібито “нелегітимності”, за якими стоїть Кремль.
 
“Я до цього ставлюся як до зрадливої позиції по відношенню до України. Це конкретна програма – документи, які це підтверджують: це програма Російської Федерації. Я знаю, що деякі журналісти Сполучених Штатів також мають ці документи”, – сказав Зеленський.
 
Він додав, що у цих документах навіть зазначено кошти, які передбачені тим чи іншим інститутам на підняття теми легітимності.
 
Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що питання легітимності президента під час війни є абсурдним. За його словами, у Конституції України чітко наголошується, що вибори під час воєнного стану – не проводяться.
 
У такому разі, за його словами, виникає питання організаційного характеру, зокрема про голосування в окупації чи мільйони українців за кордоном.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button