Україна

Пігулки Молнупіравір в Україні – що відомо про препарат та кому його не варто вживати – 1News

Ліки не можна використовувати дітям та підліткам молодшим 18 років, оскільки він може вплинути на ріст кісток і хрящів, а також вагітним жінкам

Топ-новина

Топ-новина

Пігулки від коронавірусу “Молнупіравір”
Фото з відкритих джерел

Наприкінці січня 2022 року в Україні зареєстрували пігулки від коронавірусу, а днями отримала першу партію препарату. Йдеться про препарат “Молнупіравір”, розроблений і вироблений американською фармацевтичною компанією Merck.

Що відомо про дію ліків, показання та протипоказання розповідаємо детальніше далі.

“Молнупіравір” в Україні

У неділю, 6 лютого 2022 року, до України прибула велика партія таблеток від COVID-19 виробництва американської фармацевтичної компанії Merck Sharp&Dohme. Країна отримала 60 тисяч курсів препарату “Молнупіравір”.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що ліки мають допомогти в боротьбі з COVID-19 і зберегти життя пацієнтам з груп ризику.

“Найближчим часом Міністерство охорони здоров’я розподілить ліки і відправить в регіони. До квітня 2022 року в Україну надійдуть ще 240 тисяч курсів препарату”, – зазначив Ляшко.

Як діють ліки від коронавірусу

“Молнупіравір” – це противірусний препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Цим самим він запобігає розмноженню вірусу і знижує ризик тяжкого перебігу хвороби.

Ліки представлені у вигляді пігулки, яка складається з молекул N-гідроксицитидину, що змінюється в тілі людини, набуваючи здатності вбудовуватися у вірусну РНК. Це призводить до появи багатьох мутацій у генах SARS-COV-2, які перешкоджають функціонуванню вірусу. Як наслідок, в організмі людини зменшується кількість вірусних часток, що знижує тяжкість симптомів COVID-19.

1News за темою: Послаблення карантину в регіонах з нульовим COVID-рівнем загрожує смерті близько 2 млн людей на рік, – дослідники

Результати наукових досліджень опублікованих у журналі Science Translational Medicine доводять, що сполука є ефективною проти грипу, SARS-COV-2 та інших коронавірусів тварин. Препарат вбудовується у РНК вірусів, спричиняючи накопичення великої кількості шкідливих мутацій і блокуючи подальше розмноження вірусів у клітинах людини. Про це свідчать результати дослідження опубліковані в журналі Nature Structural and Molecular Biology.


Фото з відкритих джерел

Результати одного з перших досліджень ефективності препарату “Молнупіравір”, опублікованих у British Medical Journal, показали його 50% дієвість у пацієнтів із захворюванням легкого та середнього ступеня тяжкості. Втім, остаточний аналіз ефективності показав зниження цього показника до 30%. Попри отримані результати, учасники експертної панелі Управління продовольства і медикаментів США схвалили екстрене використання препарату на практиці з надією, що він допоможе пацієнтам групи ризику уникнути госпіталізації чи смерті.

В МОЗ розповіли, що у світі ці ліки використовують для пацієнтів, які мають хоч один фактор ризику: надмірну вагу, вік понад 60 років, цукровий діабет або хвороби серця.

Переваги препарату

Використання “Молнупіравіру”, на думку імунолога Бориса Донського, дозволить в рази знизити смертність ковідних хворих. “Звісно, ми говоримо не в десять разів, а у два-три рази. Але і в такому випадку це вже добре, особливо, коли йдеться про пацієнтів з груп ризику”, – зазначив імунолог.


Фото з відкритих джерел

Серед переваг препарату – зручна лікарська форма і нетривалий курс прийому (до 5 днів), розповіла лікарка-пульмонолог Світлана Гук. На її думку, це одна з можливостей впливати на ранній період коронавірусної інфекції. “Крім “Молнупіравіру” від компанії Merck, світ активно використовує препарат “Паксловід” виробництва Pfizer. Його застосування мене би більше порадувало. Наскільки “Молнупіравір” зможе знижувати інтенсивність захворювання і його терміни, покаже час на моїй практиці”, – зауважила лікарка.

1News за темою: “Нас очікує надважкий тиждень”. Яка ситуація з СOVID-19 в Україні сьогодні і чого чекати найближчим часом

Загалом в Україні очікують, що застосування “Молнупіравіру” дозволить:

  • скоротити кількість днів, коли людина хворіє;
  • знизити тяжкість перебіг захворювання;
  • допоможе запобігти ускладненням.

Кому не варто приймати ліки

Остаточний звіт клінічних випробувань, наданих компанією Merck, свідчить про “чистий профіль безпеки” препарату. Тобто добровольці, що брали участь у дослідженні, не мали серйозних побічних ефектів. Утім, прийом “Молнупіравіру” все ж може спровокувати діарею, запаморочення чи нудоту.

“Молнупіравір” блокує розмноження вірусів, які вже потрапили в клітини людини, тому його слід приймати одразу після появи перших симптомів COVID-19. Наразі жодне зі світових регуляторних відомств не дозволило використання “Молнупіравіру” для профілактики COVID-19 перед контактом або одразу після контакту з інфікованим.

МОЗ рекомендує приймати препарат пацієнтам, старшим за 18 років, які мають високий ризик прогресування до важкої форми COVID-19, включаючи госпіталізацію або смерть.

При цьому ліки не можна використовувати дітям та підліткам, молодшим за 18 років, оскільки він може вплинути на ріст кісток і хрящів.

Результати досліджень на тваринах показали, що препарат може завдати шкоди плоду, тому “Молнупіравір” не рекомендується застосовувати під час вагітності. Навіть більше, якщо жінка має ймовірність завагітніти, лікар повинен оцінити всі ризики перш ніж призначати препарат.

1News за темою: МОЗ планує вакцинувати 70% дорослого населення до кінця року

Виробник також зазначає, що під час лікування як чоловіки, так і жінки репродуктивного віку мають користуватися контрацептивами. Жінки мають продовжувати запобігати вагітності протягом чотирьох днів після останньої дози “Молнупіравіру” а чоловікам слід продовжувати використовувати контрацепцію протягом щонайменше трьох місяців після прийому останньої таблетки. Грудне вигодовування рекомендують відкласти на увесь період лікування, додавши чотири дні після прийому останньої дози.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button