Україна

Підземна труба: хитрий план прориву РФ в АвдіївкуСюжет


Підземна труба: хитрий план прориву РФ в Авдіївку

Окупанти зайшли в тил українських позицій на півдні міста через стару підземну трубу. Перед цим вони декілька тижні готували тунель для проведення операції.

Минулого тижня росіяни раптово прорвались в один з районів Авдіївки, відомий, як Царська охота і захопили кілька вулиць. Окупанти, як повідомляли українські військові, раптово опинилися в тилу ЗСУ. Для наших бійців було загадкою, як ворог зміг непомітно прорватися до міста.

Пізніше один з українських Telegram-каналів заявив, що росіяни буцімто знайшли двокілометрову трубу, яка і вивела 150 піхотинців РФ до Царської охоти. Напередодні пропагандистські пабліки підтвердили цю інформацію і опублікували відповідні фото та відео, як російські солдати чистили тунель і повзли до позицій ЗСУ.

Хитрий план

Вилазка противника вдалась з третьої спроби, до цього їхня піхота стикалася з затопленням та нестачею повітря. Як заявляють пропагандисти, вони кілька тижнів чистили знайдену трубу, обладнали подачу кисню, вирізали проходи. Звуки робіт начебто маскувалися під активним артилерійським і мінометним вогнем.

У ворожій операції було задіяно 150 російських військових, які подолали близько двох кілометрів по трубі і вийшли в тил до наших захисників, внаслідок чого ЗСУ втратили частину позицій.

Як стверджує військовий журналіст Андрій Цаплієнко, станом на сьогодні їх звідти вибили.

“Війна це мистецтво брехні та введення противника в оману. Цього разу ворогу це вдалося, хоча передбачити його дії, ймовірно, було можливо”, – додав журналіст.

За його словами, в 2014 році Добровольчий український корпус Правий сектор в Пісках спробував заблокувати підземні комунікації на території Донецького аеропорту, щоб по них противник навіть теоретично не зміг зайти до добровольців в тил.

Невдала спроба

Начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш також підтвердив, що російська ДРГ заходила в південну частину міста, але додав, що ворог витіснений звідти і район Царської охоти вже 2-3 дні контролюють українські захисники. Про це говорять і військові.

Так, офіцер Легіону Свободи, майор МВС Максим Морозов також не підтверджує, що окупанти взяли під контроль район Царської охоти чи просунулися далі. Він називає цю ситуацію “розпіареною”, а спробу зайти до міста через трубу “невдалою”.

“Росіяни роблять спроби заходу до міста, були спроби зайти з боку промзони, наші сили оборони знищували ці ДРГ. Така ж спроба була через Царську охоту зайти на вулиці старої частини міста Авдіївка. Я не робив би з цього інфобум, щоб розповісти, що все пропало”, – заявив Морозов в ефірі телеканалу Еспресо.

Каже, бійці та командири на місцях, з якими він спілкувався, критичну ситуацію у місті не підтверджують та потреби у відступі не бачать.

Нова атака

Водночас Морозов заявив, що зараз Росія готується до нового штурму Авдіївки. Ворог вже перекинув ближче до міста близько 40 тисяч резервістів (переважно різношерстих бійців). Окрім цього серед штурмовиків є ув’язнені та підрозділи Шторм-Z та Шторм V.

Також за словами військового, українська розвідка має дані про сформований танковий пункт росіян з новими танками, які братимуть участь у штурмі Авдіївки.

Сьогодні військовослужбовець ЗСУ Артем Ігнатенко (позивний Блогер) розповів про ситуацію в місті. За його словами, що росіяни не зупиняються і постійно намагаються зайти в Авдіївку.

“Останніми днями вони не лізуть массовано бронетехнікою, а намагаються йти малими піхотними групами і застосовують дуже багато і часто ракети та авіацію, б’ють потужно КАБами. Обстріли почастішали. І вдень і вночі луплять”, – розповів військовий.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button