Україна

Підсумки 3.1: Скандал із Кварталом і 230 полоненихСюжет


Підсумки 3.1: Скандал із Кварталом і 230 полонених

Україна повернула з полону 230 військових; Квартал 95 потрапив у скандал через сценку про переселенку зі Скадовська. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна повернула з полону 230 військових

Україна  повернула з російського полону 230 військових і цивільних. Це солдати, сержанти і офіцери. Частина з них боронила Маріуполь та Азовсталь. Серед них – бойовий медик, захисники з острова Зміїного, з Чорнобильської атомної електростанції, які були захоплені ще в перші дні війни, з Азовсталі, прикордонники, поліцейські, нацгвардійці, Збройні сили. За словами голови ГУР Кирила Буданова, допомогли організувати обмін Об’єднані Арабські Емірати.

Квартал 95 потрапив у скандал через сценку про переселенку зі Скадовська

Висміювання української мови переселенки зі Скадовська Херсонської області – такий номер вийшов у програмі Новорічний вечірній квартал та викликав справжній гнів українців. Квартал та 1+1 медіа вже вибачилися за номер та обіцяють його видалити з YouTube. Мер Скадовська Олександр Яковлєв засудив Квартал 95 за недоречні жарти та закликав творців шоу вибачитися. Комік Юрій Великий, який у сценці грав мешканця Закарпаття, визнав недоречність жартів, але зазначив, що цей номер не про Скадовськ, а про людей, які у повсякденному спілкуванні не наважуються розмовляти українською.

ЄС ввів санкції проти алмазного гіганта Росії

Рада Європейського Союзу внесла у санкційний список російського алмазодобувного гіганта, компанію Алроса, на яку припадає понад 90% всього російського видобутку алмазів, та її генерального директора Павла Маріничева. У Раді ЄС зазначають, що ця компанія є важливою частиною економічного сектору, що забезпечує значні доходи уряду Росії. Заборона на російські алмази є частиною зусиль G7 з розробки міжнародно скоординованої заборони на імпорт алмазів, яка має на меті позбавити Росію цього важливого джерела доходів.

Прем’єр пообіцяв, що пенсії та допомоги платитимуть вчасно

Уряд України забезпечить своєчасну виплату пенсій і допомог у нинішньому році. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів. У структурі видатків зведеного бюджету соцвиплати займали понад 12%. “Цьогоріч це буде одним із наших пріоритетів. Пенсії та допомоги платитимемо вчасно. Є внутрішні ресурси, а також підтримка від наших партнерів”, – запевнив Шмигаль.

Блокування кордону: уряд Польщі пішов на поступки фермерам

У Міністерстві сільського господарства Польщі заявили, що готові виконати всі три вимоги фермерів, які погрожували відновити протест на кордоні з Україною. “Йдеться про збереження сільськогосподарського податку на рівні 2023 року. Він підвищився – залежить від ціни на жито. Тут підготовлені зміни до закону, які має прийняти Сейм. Ті органи місцевого самоврядування, які погодяться застосовувати податкові пільги, отримають державну компенсацію”, – сказав Колодзейчак.

Польські фермери знов заблокують кордон з Україною 4 січня

Польські фермери в четвер, 4 січня, відновлять блокаду прикордонного переходу Медика – Шегині на кордоні з Україною. Про це заявив лідер фермерської організації Ошукане село Роман Кондрув. За його словами, фермери не отримали письмової гарантії щодо виконання їх вимог, у зв’язку з чим блокада прикордонного пункту продовжиться. Мова йде про декларацію, яку має підписати прем’єр-міністр. Лідер фермерів-протестувальників зазначив, що цього разу акція протесту буде більш жорсткою. Фермери пропускатимуть з черги по одному автомобілю на годину. Зокрема пропускатимуть автомобілі, автобуси та вантажівки з гуманітарною допомогою, військовою технікою, небезпечними вантажами та харчами, що швидко псуються.

У ФРН прокоментували можливу передачу Україні ракет Taurus

Україні не варто плекати надії на швидкі поставки далекобійних ракет Taurus, бо нині питання залишається в “невизначеному” статусі. Про це заявив представник уряду Німеччини Штеффен Хебестрайт. Водночас він рішуче засудив нещодавні напади Росії. Масовані атаки на цивільну інфраструктуру є воєнним злочином і абсолютно огидні, наголосив він.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button