Україна

Підсумки 23.01: Ракетний удар і Рамштайн-18Сюжет


Підсумки 23.01: Ракетний удар і Рамштайн-18

РФ завдала ракетного удару по Україні: є жертви і постраждалі; Союзники України провели засідання у форматі Рамштайн. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

РФ завдала ракетного удару по Україні: є жертви і постраждалі

У ніч проти вівторка ворог завдав комбінованого ракетного удару по Україні, застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети. Сили ППО знищили 21 російську ракету. У Києві, Харкові та Павлограді є жертви та постраждалі. Так, у Києві поранення отримали 20 осіб, також повідомлялося про одну загиблу жінку. Зафіксовані численні пошкодження і руйнування у різних районах. У Харкові загинуло шестеро людей, ще 57 осіб були поранені, серед них 8 дітей. Президент Володимир Зеленський назвав російські ракетні удари по Україні свідомим терором, спрямованим проти цивільного населення. Натомість у Кремлі заявили, що російські військові начебто не б’ють по соціальних об’єктах, житлових кварталах та мирному населенню. Увечері РФ завдала третього за день удару по Харкову. Постраждали дев’ять осіб.

Союзники України провели засідання у форматі Рамштайн

Міністр оборони США Ллойд Остін відкрив 18 засідання Контактної групи з питань оборони України, яке відбулося у форматі онлайн. Він закликав учасників надати Україні “більше життєво важливих наземних систем протиповітряної оборони і перехоплення”. Він наголосив, що Україна має вирішальне значення для глобальної безпеки. У Міноборони розповіли, що учасники чергового засідання обговорили питання збільшення поставок Україні далекобійної зброї та адаптацію зенітних ракет західних зразків до радянських пускових платформ, а також збільшення виробництва боєприпасів. У Німеччині заявили, що вперше передадуть Україні гелікоптери. 

У порту Миколаєва затонуло судно з нафтопродуктами

Судно Ginger затонуло в Миколаєві на території морського порту. Це спричинило виток нафтопродуктів. За результатами лабораторних дослідженнях у пробах встановлено перевищення вмісту нафтопродуктів у 15-16 разів. 

Трамп виграв праймеріз у штаті Нью-Гемпшир

Претендент на право балотуватися у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп переміг свою головну конкурентку серед однопартійців Ніккі Гейлі на праймеріз у штаті Нью-Гемпшир. Однак Гейлі заявила, що продовжить боротьбу. Серед демократів перемогу в цьому штаті отримав Джо Байден.

У ЄС домовилися про податок на активи Росії – ЗМІ

Євросоюз просунувся у реалізації планів щодо запровадження податку на прибуток від заморожених активів РФ. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела. “ЄС рухається вперед із планом запровадити податок на непередбачуваний прибуток від заморожених активів російського Центрального банку, не вдаючись при тому до прямого вилучення блокованих коштів”, – йдеться в статті. Стверджується, що напередодні міністри закордонних справ ЄС погодилися запровадити такий податок. Тепер питання обговорюватиметься послами ЄС пізніше цього тижня.

Мер Мелітополя очолив Запорізьку ОДА

Уряд погодив призначення мера тимчасово окупованого Мелітополя Івана Федорова головою Запорізької обласної державної адміністрації. Також уряд погодив звільнення Юрія Малашка з посади голови Запорізької ОДА.

НАТО замовив артилерійські снаряди на $1,2 млрд

Генеральний секретар Північноатлантиичного альянсу Єнс Столтенберг і генеральний менеджер Агентства НАТО з підтримки та закупівель (NSPA) Стейсі Каммінгс уклали контракти на закупівлю близько 220 тисяч 155-мм артилерійських снарядів на суму $1,2 млрд. “Війна Росії в Україні стала битвою за боєприпаси, тому важливо, щоб союзники поповнили свої власні запаси, оскільки ми продовжуємо підтримувати Україну”, – заявив Столтенберг.

Парламент Туреччини схвалив членство Швеції в НАТО

Парламент Туреччини 23 січня схвалив членство Швеції в НАТО. Тепер документ відправляється до турецького президента Реджепа Ердогана, який має його підписати та передати в Державний департамент США. Єдиною країною НАТО, яка досі не ухвалила рішення щодо заявки Швеції, залишається Угорщина.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button