Україна

Підсумки 22.12: Сто тисяч втрат РФ та допомога СШАСюжет


Підсумки 22.12: Сто тисяч втрат РФ та допомога США

Генштаб повідомив про “ювілейний” рубіж втрат РФ. Зеленський підбив підсумки візиту до США. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Знищено понад 100 000 ворожих солдатів – Генштаб
 
За майже 10 місяців війни на території України загинуло 100 400 російських солдатів. Лише за останню добу було ліквідовано 660 окупантів. Крім того, знищено 3003 російські танки, 283 літаки і 267 вертольотів, повідомили в Генштабі ЗСУ.
 
Зеленський підбив підсумки візиту до США
 
Українська делегація повертається зі США на батьківщину з добрими результатами і саме з тим, що справді допоможе. Про це сказав президент Володимир Зеленський. “Коли ми говоримо “патріоти” в Україні та у Сполучених Штатах, ми однаково маємо на увазі захист держави та людей. Це питання вирішене для України. Є й фінансова підтримка. Є й інші домовленості – про них трохи пізніше”, – сказав Зеленський, у відеозверненні, яке записав у Польщі, де дорогою в Україну зустрівся з президентом Польщі Анджеєм Дудою.
 
Шмигаль розповів про ситуацію з енергосистемою України
 
Українські енергетики почали прибудовувати обладнання від іноземних партнерів, яке вважалося раніше несумісним із нашою системою. Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, Україна домовилася з партнерами про безперервний потік трансформаторів, які потрібні країні. Водночас прем’єр-міністр зазначив, що є унікальне обладнання, яке неможливо придбати – лише виготовити, а на це може піти місяці.
 
Крім того, в Україні почали розгортати мережу газотурбінних та газопоршневих мініелектростанцій українського виробництва. Як зазначив прем’єр, газотурбінні та газопоршневі електростанції мають невеликі блоки і не вимагають особливого людського втручання та обслуговування. Одна електростанція в середньому розрахована на 50 МВт, але якщо їх поставити 20 штук, вийде 1 тисяча МВт, а це, за його словами, потужність одного атомного блоку.
 
МВФ вперше дав прогноз щодо України на 2023 рік
 
Міжнародний валютний фонд прогнозує невелике економічне зростання в Україні 2023 року на рівні 1,0%. Про це йдеться у матеріалах до меморандуму України з МВФ. Згідно з базовим сценарієм, у 2024 році зростання ВВП становитиме 4,0%, у 2025 році 3,4%, у 2026 році 3,6% у 2027 році – 3,0%. Також очікується, що рівень інфляції у річному вирахуванні в Україні поступово зменшиться з 30% наприкінці 2022 року приблизно до 22,5% наприкінці 2023 року. Проте, в економіці України може спостерігатися набагато потужніше відновлення за умови швидшого зниження ризиків з безпекою, йдеться у меморандумі.
 
Розвідка Британії назвала нову роль армії Білорусі у війні
 
Міністерство оборони Великобританії повідомляє, що білоруська армія взяла на себе роль навчання мобілізованих російських солдатів, хоча раніше у Москві зверхньо ставилися до білоруських військових. Як зазначили в Міноборони Британії, хоча РФ і Білорусь широко висвітлюють розгортання російських підрозділів у Білорусі, збройні сили Білорусі нещодавно взяли на себе важливу, але більш обережну роль у навчанні тисяч російських резервістів, яких нещодавно мобілізували.
 
Ціна на газ у Європі впала нижче за $1000
 
Ціна на природний газ у Європі під час торгів короткочасно опускалася нижче за психологічний рубіж у $1000 за 1 тис. куб. м уперше з 26 жовтня. Про це свідчать дані лондонської біржі ICE. Вартість січневого ф’ючерсу на хабі TTF у Нідерландах знизилася до $999,6 за 1 тис. куб. м, або 90,905 євро за МВт⋅год (виходячи з поточного обмінного курсу євро до долара, ціни на ICE представлені в євро за МВт⋅год). Загальне зниження ціни з початку дня становить близько 7%.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button